Vijesti iz zemlje

Prvi konvoj spasilaca iz Federacije BiH krenuo za Turkiye: Ovo je plemenita misija

Dvadeset pet pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina - jedinica za urbano traganje i spašavanje - poznate kao USAR tim, s medicinarima, potražnim psima, vozilima i opremom krenulo je iz Sarajeva kopnenim putem u Turkiye gdje će pomagati stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Također, i pripadnici Gorske službe spašavanja Federacije BiH (GSS FBiH), njih 20 krenulo je večeras pomoći stanovništvu Turkiye, a očekuje se sutra da im u pomoć pritekne još 50 pripadnika GSS-a FBiH.

Ostatak USAR tima koji čini 17 pripadnika ove jedinice i dva psa tragača krenut će u srijedu ujutro sa sarajevskog aerodroma. Svi članovi ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa.

Uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potragu za nestalim u ruševinama te će pomagati civilnom stanovništvu.

Ambasador Republike Turkiye Girgin podsjetio je da je Turkiye zadesila najveća prirodna katastrofa u posljednjih 100 godina, dodajući da su mnoge institucije i organizacije u Bosni i Hercegovini iskazale spremnost da pomognu Turkiye.

“U svoje lično ime, u ime turske ambasade, turskog naroda i Turkiye želim da se zahvalim svim osobama, subjektima, institucijama i svim nadležnima, počevši od premijera Federacije BiH i drugim institucijama Bosne i Hercegovine koji su u ovim teškim trenucima, bilo svojim pozivom ili saučešćem izrazili solidarnost i spremnost da pomognu našem narodu. Veliko vam hvala”, kazao je ambasador.

Sabahudin Spahović, pripadnik USAR tima, izjavio je da su članovi tog tima osposobljeni i certificirani za rad u teškim situacijama.

“U kontaktu smo s turskim AFAD-om koji će nam izdati zadatke na terenu. USAR tim radi na spašavanju ljudskih života i na osiguranju objekata koji su u ruševnom stanju. Možemo pružiti i prvu medicinsku pomoć ljudima na terenu”, kazao je.

Sandra Musić, medicinarka Federalne uprava civilne zaštite, istakla je da je ovo velika odgovornost.

“Naš medicinski tim je odličan i dat ćemo sve od sebe da budemo dostoji zadatka. Svi smo pod dozom malog straha, ali to je nešto za što smo obučeni i spremni”, rekla je Musić.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button