Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Prva sedmica Ljetne škole Svitanje: Učenje kroz igru, radionice, izleti, druženja

Prva sedmica Ljetne škole Svitanje: Učenje kroz igru, radionice, izleti, druženja

U ponedjeljak, 16. jula, je započela Ljetna škola Svitanje, koja se ove godine održava u tri sarajevske općine, Starom Gradu, Novom Gradu i Ilidži, i u kojoj učestvuje 100 djece uzrasta od 9 do 14 godina sa kojom radi šest stalnih i šest gostujućih profesora.

U ponedjeljak, 16. jula, je održan roditeljski sastanak i prvi čas, upoznavanja nastavnika i djece na kojem su predstavljeni nastavni planovi, predmeti, načini obrade gradiva i kultura ponašanja u učionici.

U srijedu, 18. jula, djeca su imala i prvi izlet. Polaznici škole iz Starog Grada su u jutarnjim časovima posjetili izletište Darivu, gdje su vrijeme proveli u igri i druženju.

Polaznici škole sa Ilidže su sa nastavnicima obišli Vrelo Bosne, gdje su proveli ugodne trenutke u šetnji, sportskim aktivnostima i odmoru.

Polaznici škole iz Novog Grada su dan proveli u rekreativnom centru Safet Zajko, gdje su se sa nastavnicama igrali i družili.

U svim grupama djece su tokom sedmice održane radionice iz oblasti psihologije, koje je vodila mr. Jasna Subašić. Tema je bila iz oblasti identiteta, Ko sam ja, gdje se kroz interakciju i razmjenu iskustava htjela pružiti djeci prilika da iskažu svoje mišljenja, poglede na svijet oko njih i same sebe.

Takođe, djeca su imala priliku da prisustvuju pedagoškim radionicama, koje je vodila mr. Samira Žunić Velagić. Tema jako aktuelna, društvene mreže i internet u mom životu. Današnja omladina dosta vremena provodi u virtuelnom svijetu, ispred monitora računara i mobitela, pa je ova radionica imala za cilj da se vidi kako i na koji način djeca iskorištavaju to vrijeme i da ih se posavjetuje kako da se sačuvaju opasnosti koje vrebaju na internetu.

Održani su i časovi iz historije BiH, gdje je predavač, mr. Admir Lisica, sa učenicima podijelio zanimljive detalje iz historije naše zemlje, od najranijih vremena do dolaska Osmanlija u naše krajeve. U narednim susretima bit će obrađene lekcije iz doba Austro-ugarske vladavine te savremenog doba.

Iduće sedmice nas očekuje još puno zanimljivih sadržaja, od ekstra zanimljivih kreativnih radionica, do radionice o tehnikama kreativnog učenja te zajedničkog gledanja zanimljivog i poučnog filma.

Piše: Nedim Botić

www.akos.ba

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top