Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Promocija knjige poezije “Toplina” autorice Nine Halilbašić

Promocija knjige poezije “Toplina” autorice Nine Halilbašić

AKOS organizuje promociju knjige poezije mlade bišćanke Nine Halilbašić

Promotori knjige su:

– Edin Krehić urednik portala Al Jazeere

– Hadis Kurtović

– Amela Abdić

Mjesto promocije je Turski kulturni centar Yunus Emre u Sarajevu.

***

U svom obraćanju javnosti i čitaocima, Nina nastoji i brojem dakle odabirom broja, ukazati kao simboliku, što potvrđuju i 33 pjesme, kao 33 zrna tespiha, 33 molitve, tiho izgovorene, samo s jednim ciljem da bi se steklo zadovoljstvo Božije, uputila dova za najbliže pomirile duše s prolaznošću svega živoga i povratka Vječnome.

Ovim uvodnim riječima ja sam pokušao da proniknem u one duboke misli koje pjesnici nose sa sobom a upravo ove misli nosi naša Nina. Obratit ću pažnju na koheretnost i jezgrovitosti Ninih pjesama.

Nazivi pjesama; Volim povratnike Tebi, Širin puta, Kod kuće, Jutarnja kahva, Od neprijatelja prisni prijatelj, Nasmij se i budi lijep, Čaj za dušu, Prepoznavanje, Prijateljstvo, Dunja na naš način, Zahvalnost, Lijepa zelena, Onaj što me naučio slova, Stare ruke, Tamo si gdje ti je srce, Boja sunneta, Između dva gutljaja , Tragaoci, Sam, Možda danas možda sutra, Tople oči, Njeno ime, Trebam mi Itikjaf, Svima im je ista nit, Bez crne bijela ne bi vrijedila, Malo mira i malo poezije, Neka sitna radost, Oni koji raduju druge, Pričaj o učeni, Sigurni svijet, Sve je u glavi, Izvini sine malo sam popio i posljednje zrno na Nininom tespihu je „Na drugoj strani mosta“.

U današnjem vaktu kad svi primjećujemo mane drugih, a svoje rijetko ili nikako, javno iznosimo ne vodeći računa o kulturi govora, uvažavanje, poštovanja, pristojnosti prema drugom i drugačijem. Lijepa je spoznaj, hvala Gospodaru svih svjetova, da postoje duše koje mole za one koje Gospodar dozvoli, učeći i pronalskom Pravog puta, naša Nina sublimirala je u sebi vrijednosti koje prenosi do svojih čitalaca. Nina eksplicitno u svojim pjesmama govori da voli one koji se Gospadaru vraćaju, one ljude koji su Božijom odredbom i milošću, Njegovom dozvolom, da se perda pred njima ukloni kako bi vidjeli, ne da gledaju već da vide, ne da slušaju već da čuju, šapat glasova koji ga dozivaju, koji se, kako Nina kaže, u prvoj pjesmi manifestuju kroz:

Volim njihova iskreni uzdah
kada Te spomenu
Volim ushit u njihovom glasu
i to što koji ne znaju za razne skupine
Nit’ one mare za razne podjele Već žele Tebe samo – kraj citata.

Njeno osjećanje stvarnosti je fascinantno, očituje se kroz ushit glasa, emociju ljubavi i radosti izraženu u nekoliko sekundi, ona nemari za podjele po bilo kojoj osnovi, njena osnova je njena ljubav i ljubav ljudi prema Bogu.

Nina nakon svake pjesme koja se sastoji tri, četiri, pet šest, sedam osam i devet strofa, koji su opet u distihu, katrenima, slobodnom stihu sa najrazličitim rimam baš kao u baštama prepunim raznolikog cvijeta, kao svojevrsni pečat korisiti hadise, koristi kur'anske istine, mudre izreke počev od Meše Selimovića, Rešada Kadića, preko Iva Andrića, Getea, Pitagore te pisca Rubajija svima poznatog Omera Hajjama, poznatih koji su govorili o ljubavi i istinama vješto igrajući se svjetovima koji se ispreprliću ne da su paralelni nego svjetovi koji se žive sada zarad Budućeg.
Dakle, u njenim se pjesmama sakupio se izraz mladog života, koji na lijep način upozarava i opominje, tako u pjesmama „Širina puta“, „Jutarnja kahva“, „Čaj za dušu“, „Na drugoj strani mosta“, „Izvini sine malo sam popio“ i „Dunja na naš način“.

Nina dalje konstatuje u pjesmama „Volim povratnike Tebi“, „Sve je u glavi“,“Svima je ista nit“, „Pričaj o učeni“. Nina ponavlja životne istine, Njegove istine, Tvorca svih svjetova, „Kod kuće“, „Od neprijatelja prisni prijatelj“, „Prepoznavanje“, „Boja sunneta“.

Uticaj kur'anskih istina, mudrosti prijašnjih velikana književnosti očigledan je u svakoj novoj pjesmi. Meša Selimović u romanu „Derviš i smrt“, započinjao poglavalja ajetima iz Kur'ana, do duše, oni su stajali na početku, kao tematski siže poglavlja, nešto slično ali obrnutim redoslijedom čini i Nina, što je pohvalno, jer poetiku, dakle, vještina gradnje umjetinčkog djela uči od naših najbolji u književnosti.

U pjesmi „Kod kuće“ u kojoj se skreće pažnja čitaocu na male svakodnevne stvari, navike i obzire čijih vrijednosti nismo ni svjesni da ih imamo.
Na početku Nina ove pjesme „Kod kuće“ kaže, uglavno joj svaka strofa počinje sa KAKO, ili O kako je,; Kako je lijepo imati kuću,
O kako je dobro imati gdje doći,
Kako je dobro ubrati dud
koji me znade kako se znam
Dobro je i sjesti gdje sjedio je tata
Lijepo i zeleno, miris kahve, na kućnom pragu gori vatra miline, a milina je ono kada je toplo oko srca, u srcu, u duši, u glavi, u osjećaju pripadnosti, u roditeljskom domu, na mjestu gdje je sjedio otac, gdje je nekad bio dud, gdje je ostao trag u duši, u sjećanju na najdraže.
Iskreno i toplo Nina prenosi emociju gotovo neosjetno, naizgled običnih situacija bliskih svima nama.
Odabirom posebnih epititeta gradi pjesničke slike koje možete naslikati u mašti, slikari bi to uradili na platnu i ovakve pjesme imaju autorov lični stav i poruku kojom Nina ukazuje da bogastvo nisu blaga i kule, već su bogastva i blaga tamo gdje vatra topline gori.
Od neprijatelja prisni prijatelj
Kada se s nekim sretneš
a pri tebi tegoba
Zližit će te sa njim
S tvoga srca dova

Ova pjesma kao i pjesma „Boja sunneta“, „Pričaj o učeni“ imaju neke od elemenata ilahija, veličanju Gospodara i hvale Poslanika s.a.w.s. One su didaktične, poučne, ma da nekih od njih, poput pjesme „Širina puta“ posjeduju elemente koji bi se uz malo korekciju mogli pjesmu okarakterisati kao kasidu, dakle, kada bi se tematika malo razradila. Što nam daje za pravo kazati da će se Nina s vremenom izbrustiti svoj stil.

Isto tako je i sa pjesmom „Nasmij se i budi lijep“ pisana u osmercu oslikava današnje podjele po mezhebima u islamu na našim prostorima čije riješenje, kao lijek, autor vidi u jednostavnosti. Nina kaže: Nasmij se i budi lijep.

„Prepoznavanje“, je naziv pjesme koja podsjeća na stvaranje svih duša, podsjeća na doba ezela, na prepoznavanje duša na ovom svijetu i dova koja se upućuje za takve duše, koje bi po riječima autora trebala ukrasiti Džennete.

Hafiz Bugari kaže: Da je prijatelj onaj s kim ti prija.
Hvala Vam što ste naše društvo i što ste i dalje naše društvo večeras. Nadam se, da vam je lijepo i ne zaboravite i onu Geteu izreku, koju je Nina spomenula u svojoj zbirci, „ Najsretniji je, bio kralj ili seljak, ko pronađe mir u svojoj kući“. Hvala vam lijepa.!

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com