Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Proglas AKOS-a o predstojećem popisu stanovništva i stanova u BiH

Proglas AKOS-a o predstojećem popisu stanovništva i stanova u BiH

Uzimajući u obzir sve historijske činjenice i aktuelnu poziciju Bošnjaka u državi Bosni i Hercegovini, Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport AKOS sa svojim pridruženim članicama: Udruženje „Svitanje“ Sarajevo, Udruženje „Put znanja“ Zenica, Udruženje „Izvor Selsebil“ Živinice, Udruženje „Vatan-Domovina“ Bosanska Krupa i Udruženje „AKOS-Most“ Sanski Most, osjeća odgovornost i potrebu iskazivanja javnog i jasnog stava o predstojećem popisu stanovništva i domaćinstava u našoj zemlji.

Predstojeći popis stanovništva dolazi u okolnostima kada nisu ispunjene neke bitne pretpostavke za njegovo provođenje. Imajući u vidu da nije proveden povratak izbjeglica i raseljenih lica na prijeratna ognjišta, a što je bila obaveza prema Aneksu VII Dejtonskog Mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, jasno je da će popis stanovništva samo potvrditi etničko čišćenje i progon uglavnom bošnjačkog stanovništva, ukoliko Bošnjaci ne pristupe predstojećem popisu na odgovarajući način. Podsjećamo da su naši politički predstavnici pristali na formiranje manjeg bh entiteta nazvan Republika Srpska uz uslov da se zaustavi rat i vrate izbjeglice odakle su protjerane. To se nije ostvarilo a država je i dalje talac entitetskog uređenja.

Popis stanovništva, koji nam je nametnut u ovom vremenu, sa sobom nosi ogromnu historijsku odgovornost i svaki pojedinac će biti odgovoran za svoje (ne)djelovanje u procesu jačanja svoga naroda i države. Ovaj popis može ojačati poziciju onih koji razgrađuju Bosnu i Hercegovinu i zatiru identitet Bošnjaka, a može i doprinijeti i očuvanju i napretku naše države, te potvrdi i jačanju bošnjačkog identiteta – što zavisi od adekvatnog učešća u popisu svakog pojedinca.

AKOS sa svojim pridruženim članicama poziva sve građane Bosne i Hercegovine a posebno Bošnjake da se odazovu predstojećem popisu stanovništva. Pozivamo Bošnjake da posvjedoče ispravnu sliku strukture stanovništva kroz potvrđivanje hiljadugodišnjeg kontinuteta nacionalnog imena i naziva jezika, te vjerske pripadnosti. Na predstojećem popisu stanovništva Bošnjaci konačno imaju priliku da se slobodno i bez ikakvog pritiska izjasne o svom etničkom/nacionalnom imenu Bošnjak.

Posebna odgovornost je na našoj dijaspori. Ako se naša dijaspora popiše van države i time ne bude dio statističkih faktora koji će utjecati na aktuelno stanje odnosa u BiH, dijaspora će sama zapečatiti svoju sudbinu kroz legalizaciju genocida i etničkog čišćenja. Podsjećamo naše državljane koji žive van domovine da nije nužno da budu prisutni u Bosni i Hercegovini za vrijeme popisa da bi bili upisani u stanovništvo naše zemlje. Oni mogu dati podatke koji se traže za popis članu uže porodice u Bosni i Hercegovini (roditeljima, braći, sestrama…) i da ih oni upišu kao stanovnike naše države. Potrebni podaci su: matični broj i opći lični podaci (ime, prezime, datum i mjesto rođenja…). Onaj ko ih bude popisivao ovdje treba reći popisivaču da su oni tamo kraće od 12 mjeseci i da ne planiraju tamo boraviti duže.

AKOS sa svojim članicama je bio i ostat će dio aktivnosti bošnjačkog nevladinog sektora vezanih za nacionalno osvještavanje Bošnjaka i nakon okončanja ovog popisa stanovništva. To je naša obaveza, jer su Bošnjaci stoljećima bili izloženi zatiranju i  negiranju svoga identita sa istoka i zapada.

Iz ovog popisa Bošnjaci trebaju izaći jači, organizovaniji i sa većem međusobnim povjerenjem.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top