Moj vrt

Pripremite zemljište i zasadite baštu u četiri koraka

Postoji nekoliko osnovnih stvari koje morate uraditi prije nego što počnete da sadite baštu. Ako samo postavite biljku u zemlju, nećete dobiti dobre rezultate. Priprema je naročito važna kod višegodišnjih biljaka.

TESTIRANJE ZEMLJIŠTA

Prvi korak je testiranje zemljišta. To testiranje mogu obaviti labaratorije specijalizovane za ovu vrstu posla. Uzmite više uzoraka zemljišta na kome ćete saditi kako biste dobili najtačnije rezultate.

PRIPREMA ZEMLJIŠTA

Kada dobijete rezultate analize, pažljivo ih proučite kako bi znali koje hranljive materije nedostaju. Često je potrebno đubrenje kako bi se poboljšala plodnost zemljišta. Dobra drenaža je veoma bitna kod mnogih biljaka, jer spriječava taloženje vode oko korjena, što dovodi do njegovog truljenja i stvaranja gljivičnih oboljenja.

ODREĐIVANJE MJESTA BILJKAMA

Postoji nekoliko faktora koji utiču na ovu odluku. Među njima su visina i širina biljke, potreba za sunčevom svjetlošću i vodom i zaštita od vjetra. Crtanje plana na papiru vam može biti od koristi. Grupisanje biljaka prema potrebi za vodom je dobra ideja, a i uštedjeće vam trud.

SAĐENJE I PRESAĐIVANJE

Kada sadite, slijedite upustvo sa pakovanja. Neko sjeme se sadi na maloj dubini, neko samo razbaca po površini jer mu je potrebna sunčeva svjetlost. Kod presađivanja pazite da ne oštetite korjen biljke i uvijek imajte na umu da mlade biljke mogu uvehnuti zbog šoka prilikom presađivanja.

durmitor.com

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button