Kutak za ženu

Pripremite svoju kožu za dolazak ljeta

Koža je naš najveći organ, no često je zapostavljamo te ne vodimo o njoj dovoljnu brigu, osobito tokom zime. Ipak, našoj je koži potrebna adekvatna njega kroz cijelu godinu, želimo li da izgleda zdravo i njegovano.

Zimi smo skloniji jesti jaču hranu, manje se krećemo, pa je zbog svega toga kožu potrebno adekvatnu pripremiti i napraviti malu detoksikaciju.

Neke od odličnih savjeta o tome kako da pripremite svoju kožu, otkrivamo vam u nastavku…

Redovit piling

Piling kože, kako lica tako i tijela, trebalo bi provoditi na sedmičnoj bazi kako bi se uklonile mrtve stanice kože te kako bi se očistio površinski sloj kože. Osobito je važno provoditi piling tijela, čak i nekoliko puta sedmično, jer on potiče cirkulaciju . Piling lica dovoljno je raditi jednom sedmično, osobito ako vam je koža lica tanka, suha ili osjetljiva. Uz redovno provođenje pilinga vaša će koža puno ljepše izgledati, a prirodnu smjesu za piling možete i sami napraviti kod kuće i to od samo nekoliko sastojaka.

Hidratacija izvana i iznutra

I vrapci na grani već znaju koliko je hidratacija bitna za naše zdravlje te za svjež i blistav izgled. Hidratacija je isto tako nužna i za lijep izgled kože, a osim dovoljnim unosom tekućine, kožu možete hidratizirati i raznim kozmetičkim proizvodima za njegu.

Čišćenje kože

Jedna od najvažnijih zapovijedi kad je njega kože u pitanju svakako je ona vezana uz čišćenje kože. Otići na spavanje s prljavim licem jedna je od najvećih pogrešaka koje možete učiniti svojoj koži. Stoga se pobrinite da uvijek prije  spavanja očistite svoje lice od svih prljavština koje su se ondje nakupile tokom dana.

Maske za lice

Maska za lice bi, kao i piling, trebala biti nezaobilazan dio vaše beauty rutine. Nije ju potrebno koristiti na svakodnevnoj bazi već samo nekoliko puta sedmično, ovisno o potrebama i tipu vaše kože. Masku možete napraviti sami kod kuće od prirodnih sastojaka, iako i na tržištu postoji puno različitih vrsti maski za lice za svačije potrebe. Maske za lice posebno se preporučuju problematičnoj koži i pritom je najbolje koristiti maske od gline ili ugljena koje izvlače nečistoće iz kože. Nakon korištenja takvih maski neophodno je nahraniti kožu lica hranjivom kremom.

Promjena u beauty rutini

Kroz zimsko razdoblje najčešće koristimo drugačije kozmetičke proizvode nego tijekom toplijih dana. Već sada počnite razmišljati o tome koje ćete proizvode uvesti u svoju proljetnu beauty rutinu kao i o tome koji vam proizvodi više neće biti potrebni. Primjer, tokom zime koristimo hranjive kreme za lice, dok će nam za topliju sezonu biti dovoljna neka lagana hidratantna krema ili serum.

Osim ovih koraka koje možemo poduzeti za ljepšu i zdraviju kožu, imajte  na umu da je jednako tako bitna uravnotežena prehrana, dovoljno tekućine, te fizička aktivnost. Naime, budete li zdravo jeli i vježbali, odmah ćete se bolje osjećati te samim time i puno ljepše izgledati.

zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button