Umjetnost

Prikaz filma ‘My name is Khan’

My Name Is Khan je film koji je izašao 2010 godine, baziran na istinitoj priči. Režirao ga je Karan Johar, koproducent Johar (Dharma Productions), Shakrukh Khan, (Red Chillies Entertainment) scenario Shibani Bathija, i Khan i Kajol. Muzički trio Shankar-Ehsaan-Loy je komponovao muziku za film. Kinematografiju je radio Ravi K. Chandran.

Uloge: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy, Ron Perlman.

Priča se vrti oko Rizwana Khana, muslimana iz Borivalskog dijela Mumbai, koji pati od Aspergerovog sindroma (oblika visoko razvijenog autizma koji pojedincu utječe na socijalnu inteligenciju).

Već odrastao Rizwan tako oženi hindu samohranu majku Mandiru u San Franciscu, gdje i žive. Sve se mijenja nakon napada na Ameriku 11. septembra, kada Rizwan bude zadržan od strane vlasti na aerodromu u Los Angelesu, gdje ga zbog njegove nesposobnosti za normalnom komunikacijom zadržavaju, jer ima „sumnjivo” ponašanje. Nakon uhićenja, upoznaje Radhe, terapeutkinju koji mu pomaže nositi se sa njegovom nevoljom i bolešću. Odlučan, Rizwan tako počinje putovanje u susret američkom predsjedniku Obami da skine ljagu sa svoga imena.

Indirektno, film zapravo ukazuje na to kako globalni trendovi i trpanje pojedinca koji nema apsolutno nikakve veza sa eksternim (u ovom slučaju muslimanskim) religijskim usmjerenjem,  „malom čovjeku itekako može pokvariti život. Drama koju svakako vrijedi pogledati, jer na vrlo živopisni način (poput onog viđenog u Milijunašu s ulice) prikazuje teret pojedinca, koji je samim time što je različit i ionako pogođen vrlo teškom bolešću, jednostavno osuđen.

{youtube}_uNDm6YfN2k{/youtube}

Bez obzira na religijska uvjerenja i uobičajene stavove, ovaj vas film tjera da iz perspektive gledatelja simpatizirate glavnog junaka i u potpunosti zaboravite sve što nam “savremeni” svijet svakodnevno servira.

U toku snimanja filma režiser Karan Johar je rekao: Mislim da je jako bitno da se ljudi u našoj zemlji ujedine, i drago mi je sto ću biti svjedok toga. Svi se borimo za to da u svijetu vlada ljudstvo. Svi znaju da terorizam nema religiju i neće je nikada ni imati. Kao snimatelj fihna, smatram da imam društvene odgovornosti i da ću ih ispuniti.

 

 Priredio: Ismail Ramić

Mlađak br. 14., FIN, februar 2011.

 

 

 

Povezani članci

Back to top button