Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Priča o velikom čovjeku: Inžinjer Salah Attia

Priča o velikom čovjeku: Inžinjer Salah Attia

Priča o velikom čovjeku: Inžinjer Salah Attia

Salah Attia je rođen u selu Tafhna al-Ashraf u Mit Ghamr oblasti 120 km udaljenoj od Kaira.

Salahova priča počinje sa učešćem u zajedničkom projektu zajedno sa još osam prijatelja koje je poznavao iz perioda vojske. Tokom 1974 godine su se dogovorili da otvore farmu za preradu peradi. Svako od njih je trebalo da uloži oko 2000 egipatskih funti. Nakon što su uložili taj novac, odlučili su da od ukupne zarade odvoje 10% zarade za “više dobro” a nazvali su ga “Dionice višeg partnera”. Njihov posao je sjajno napredovao, te su shvatili da je tih 10% premalo, te su taj iznos koji je nazvan:”Dionice višeg partnera” podigli na 20%. tokom slijedećeg ciklusa. Hvala Bogu, i ovaj put su rezultati bili izvanredni.

“Dionice višeg partnera” su tokom godina rasle sa 20 na 30% a zatim i do 40%. Na samom kraju, ove dionice su otišle na 100% na svih 10 farmi.

Inžinjer Salah Attia je uradio mnogo dobrih stvari za zajednicu. Osnovao je zajedno sa svojim prijateljima i partnerima mnoge religijske institucije a čak je uspio da osnuje dio Al Azhar Univerziteta u svom selu koje se zove Tafhna al-Ashraf.
1984 godine, Salah Attia i Salah Khadr su se sastali sa namjesnikom u selu kako bi počeli osnivanje Islamskog centra.

Azharite religijski sisterm namjenjen je za različite stepene obrazovanja: Pripremni,prvi i drugi stepen, te je podijeljen na tri odjeljenja za dječake i tri za djevojčice. Napravljena je željeznička stanica a nakon koje je uslijedilo osnovanje Univerziteta za izučavanje i prava kao i osnivanje fakulteta za trgovinu i poslovanje za djevojke i nakon toga fakultet za teologiju kao i fakultet za edukaciju.

Nakon toga napravili su i religijski institut u selu Sanafin a koji je pripadao centru Minya al Qamh u Sharqiji. Nakon toga, prešlo se na stabilizaciju sela i poboljšavanje stepena obrazovanja unutar istog.Poboljšavanje obrazovanja zamišljeno je tako da će nastavnici u penziji pomagati starijima da savladaju osnovno obrazovanje i tako se opismene.

Kao rezultat ovih aktivnosti, osnovana je kuća muslimana u selu Tafhna al Ashraf a koja je služila kao kasa za prikupljanje i distribuiranje zekata, kao i prostorija koja je služila za pomirenje zaraćenih strana, kako u tom selu tako i selima oko tog.

Selo je posjedovalo fabrike te je bilo toliko financijski osigurano da niko u selu a tako i u okolnim selima nije bio siromašan niti u potrebi za pomoć.

Inžinjer Salah Attia preselio je na bolji svijet 11 januara 2016 godine nakon što se duže vrijeme borio s bolešću jetre. Nije imao djece.

Njegovoj dženazi prisustvovalo je oko 500 000 ljudi što je čini najvećom u Egiptu.

Mnogi poznati ljudi, žalili su za Salahom . Bio je veliki humanitarac za kojeg se saznalo tek nakon što je preselio na bolji svijet.

Njegov rad nije bio u medijima te se za njega saznalo tek nakon njegove smrti.

Izvor: Salah Attia

Za Akos.ba prevela i prilagodila Emina Suljović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top