Ekonomija

Preživio je tri logora, danas uspješni biznismen

Izgradio najmodernije farme, osnovao 6 kompanija, zaposlio desetine ljudi… Investitor kakvog bi druge zemlje dočekale raširenih ruku, u svojoj se zemlji već 12 godina bori sa problemima i opstrukcijama. No od investiranja ne odustaje a na sve ima samo jedan odgovor. „Niko me više neće otjerati iz Kozarca.“

Ni tri kilometra od mjesta u kojem je 1992. godine proveo najgore dane svog života Arifagić danas na 800 metara kvadratnih vodi jednu od najmodernijih farmi u regionu. Sa godišnje proizvedenih 2,8 miliona litara najveći je proizvođač mlijeka u Republici Srpskoj. Ova priča o najvećoj farmi norveških krava na svijetu no ujedno i priča o nevjerovatnoj upornosti počela je 2007. kada se Arifagić nakon 15 godina provedenih u izbjeglištvu u Norveškoj odlučio vratiti u svoju zemlju.

– Poljoprivreda u Norveškoj ima veoma značajnu poziciju a farmer je, nakon kralja, najvažnija osoba u ovoj zemlji. Fasciniralo me kako je jedna zemlja okovana snijegom i ledom uspjela napraviti takve rezultate pa je odmah poslije naftnog i telekominikacijskog sektora poljoprivreda treća po punjenju budžeta. I uvijek sam se pitao ako su norveški građani mogli izgraditi norvešku državu i napraviti jednu tako jaku ekonomsku silu, kako to da mi ne možemo izgraditi našu zemlju? Osim toga, pitao sam se trebam li ja dopustiti da me neko cijeli život zove izbjeglicom ili ja nekako to svoje znanje koje sam ponio sa sobom i energiju mogu upotrijebiti i graditi svoju zemlju – prisjeća se Arifagić za BiznisInfo.

Otvaranje radnih mjesta

Dovoljno da odluči vratiti se u svoju zemlju i uložiti sav novac koji je u Norveškoj zaradio baveći se poslom sa nekretninama. Kupio je nekad najveće imanje na ovim prostorima koje se tada prodavalo i odlučio da u Kozarac prenese norvešku praksu i iskustvo a najvća želja bila mu je da u ovom povratničkom naselju ponudi ljudima, povratnicima šansu da rade.

Nakon što je sve dogovoreno,  nakon što su Norvežani pristali po prvi put u istoriji da živa grla budu izvezena iz njihove zemlje, počela je, kako kaže naš sagovornik, bh. svakodnevica: sve što je radio radio je bez i najmanje podrške sa bilo kojeg nivoa vlasti. Zemljište koje mu je neophodno za proizvodnju hrane i danas se bori da dobije, potrebne dozvole čeka godinama, trafostanice i vodovodnu mrežu gradi sam.

Najveći proizvođač mlijeka u RS

No na bh. stvarnost se vrlo brzo navikao i odlučio da ga ništa neće omesti u namjeri da ulaže u svoju zemlju. 2013. uvezao je prvih 100 grla norveških krava, u julu drugi kontigent od 200 a u oktobru treći od 400. U janaru 2014. na farmi je došlo i do prvih teljenja, pokrenuta je proizvodnja tako da farma od tada do danas broji oko 1300 grla.

Paralelno sa razvojem farme u Kozarcu, Arifagić Investment je kupio i napuštenu fabriku drvne industrije Fana u Bosanskom Petrovcu u Krnjeuši. Devastirana fabrika pretvorena je u reprezentativan objekat za tov bikova koji danas zapošljava 8 radnika, uglavnom povratnika.

Sve to, nakon što je Arifagić zemljište od lokalnih vlasti dobio na korištenje a onda saznao da ga ne može uknjižiti i nakon što je sam izgradio 5 km vodovoda zajedno sa pumpama, pumpnim stanicama i svim ostalim.

BiH ima perspektivu

Poslije svih problema sa kojima se suočio kako na lokalnom tako i na nivou entiteta, političarima u oba entiteta poručuje: ja nikome neću ni marke dati a ni vi meni ne morate ništa dati, ali ćete sve bitke sa mnom izgubiti.

Neće odustati, jer nema izbora.

– Mogu da izađem ovdje i kažem staćemo ovdje, tu je kraj. Ali šta sa zaposlenima, šta sa njihovom djecom, šta sa svim ovim što si stvorio? Da li je to ispravan put ako ga izabereš – priznaješ li da si poražen? Ja sam se nakon preživljenih logora zakleo da me niko više neće natjerati da sagnem glavu i da klečim na koljenima – kaže Arifagić koji i danas neumorno ulaže.

 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button