Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Preminuo profesor emeritus Husnija Resulović: Najveći bošnjački stručnjak za pedologiju

Preminuo profesor emeritus Husnija Resulović: Najveći bošnjački stručnjak za pedologiju

Profesor emeritusa na Poljoprivredno prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Husnija Resulović preminuo je 2. maja u 90. godini života.

U svom dugogogodišnjem naučnom i stručnom radu, preko šezdeset godina, prof.dr. Resulović udario je snažan pečat razvoju nauke o tlu/zemljištu najprije u Bosni i Hercegovina, ali i izvan njenih okvira u bivšoj državi i evropskom prostoru.

Profesor Resulović rođen je 1924. godine u Trebinju, gdje je završio osnovnu i srednje školu. Poljoprivredni fakultet je studirao u Beogradu i Sarajevu, gdje je diplomirao 1949. Za redovnog profesora izabran je 1972. godine.

Doktorsku disertaciju je odbranio na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu 1964., a tokom svog radnog vijeka je obavio veći broj specijalizacija i studijskih boravaka u inozemstvu. Učestvovao je na više internacionalnih kongresa i simpozija u Bukureštu, Sofiji, Halleu, Berlinu, Damasku, Latakiji, Alepu, Varšavi, Bratislavi, Kompoltu (Mađarska), Istanbulu, Adani, Kopenhagenu, Pragu, Briselu, Esenu, Beču, Ženevi i Bariu.

Svjetska zdravstvena organizacija iz Štokholma angažovala ga je kao konsultanta za međunarodne projekte iz domena rekultivacije zemljišta (1985-1989).

Rukovodio je Institutom i Katedrom za pedologiju i melioracije kao i na dva postdiplomska studija iz oblasti “Plodnost i melioracija tla”, i na tri iz oblasti “Uređenja poljoprivrednog zemljišta”.

Tokom svoje dugogodišnje nastavno-naučne karijere obavljao je niz odgovornih funkcija na Fakultetu i Univerzitetu, a između ostalog bio je i predsjednik Društva za proučavanje zemljišta BiH u više navrata. Rukovodio je izradom 15 doktorata kao mentor i 17 magistratura.

Objavio je impozantan opus sa 150 naučnih radova objavljenih u domaćim i stranim publikacijama na nacionalnim i internacionalnih skupovima. One svjedoče o širokom spektru pedoloških problema zahvaćenih njegovim naučno-istraživačkim aktivitetom.

Najveću naučnu reputaciju je stekao svojim doprinosima u oblastima razvoja aplikativne pedologije, razvoja nauke o fizici tla, zaštita tla, oštećenja tla i rekultivacije zemljišta. Izradom više od 50 projekata, studija i elaborata doprinosio je rješavanju praktičnih problema i aplikaciji nauke u praksi.

Sarađivao je sa velikim brojem krupnih kombinata, društvenih gazdinstava i naučnih institucija na rješavanju aktuelnih praktičnih problema, kao UPI, HEPOK, AIPK, PTK Tuzla, Visoko, Popovo polje, Zavod za agropedologiju, Zavod za vodoprivredu, IRC Mostar, Poljoprivredni zavod Banja Luka, Institut za rudarska istraživanja Tuzla, Institut za prostorno planiranje, Sarajevo i druge.

Bio je laureat 27-julske nagrade (1983), zatim je odlikovan Ordenom zasluga za narod sa srebrenim zracima i Medaljom zasluga za narod. Od Saveznog Savjeta za zaštitu čovjekove sredine dobio je zlatnu plaketu, a dobitnik je i brojnih drugih društvenih priznanja, plaketa i nagrada.

Kako je saopćeno iz Poljoprivredno prehrambenog fakulteta Sarajevo, analizom veoma bogatog i sadržajnog opusa nastavne, naučne, stručne i društvene aktivnosti evidentno je da se radi o izuzetnoj naučnoj i nastavnoj ličnost.

Komemoracija prof. dr. Husniji Resuloviću bit će održana sutra na Poljoprivredno prehrambenom fakultetu u Sarajevu, a dženaza istog dana na mezarju Grličića Brdo. 

 

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top