Islamske teme

Preminuo islamski učenjak Taha Jabir al-Alwani

Svjetski poznati učenjak i osnivač Vijeća šerijatskog prava Sjeverne Amerike Taha Jabir al-Alwani poseban uticaj je imao na muslimane koji žive u Sjevernoj Americi

 Svjetski poznati učenjak i osnivač Vijeća šerijatskog prava (fikha) Sjeverne Amerike Taha Jabir al-Alwani, preminuo je jutros u SAD-u u 81. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema pisanom saopćenju Međunarodnog instituta islamske misli, Alwani koji je određeni vremenski period bio direktor instituta, preminuo je nakon duže bolesti.

Alwani je bio rektor univerziteta Coroba u saveznoj američkoj državi Virginia, a bit će ukopan u Virginiji.

Predsjednik Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR) i predstavnik muslimana u SAD-u Nihad Awad, kazao je kako je Al-Alwanijeva smrt veliki gubitak za muslimane, ali i čitavo čovječanstvo.

“Naredne generacije imat će koristi od svega što je uradio, uključujući njegove učenike, njegove knjige i organizacije koje je pomogao osnovati”, kazao je Awad.

Predsjednik islamske organizacije Sjeverne Amerike (ISNA) Ezher Aziz kazao je kako je Alwani jedan od najvažnijih islamskih mislilaca svog vremena.

“Alwani je cijeli svoj život posvetio islamu. Posebno muslimani koji žive u Sjevernoj Americi su imali koristi od njegovog znanja i nauke”, kazao je Aziz.

Alwani je rođen u Iraku 1935. godine. Diplomirao je na Šerijatskom i pravnom fakultetu univerziteta Al-Azhar u Egiptu.

U Rijadu je oko deset godina podučavao šerijatsko pravo, a od 1983. godine živio je u SAD-u.

Njegovo djelo “Etika neslaganja u islamu” prevedeno je na bosanski jezik.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button