Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Predstavljamo vam knjigu: “Narandža sa Trebevića”,autora Ezudina Kurtovića

Predstavljamo vam knjigu: “Narandža sa Trebevića”,autora Ezudina Kurtovića

29. april ‘92.

Nakon sunčanog, stiješnjenog jutra, nebo se naoblačilo, rascijepilo. Počela je kiša, pravi proljetni pljusak. Nisam se nikada radovao grmljavini kao danas, jer prvi put nakon mnogo dana ne grme topovi, već se pokazuje Božija moć. Kiša je prestala a očekuje se pljusak granata.

Utorak, 5. maj ‘92.

Prošao je mjesec dana od početka rata. Još uvijek ne mogu vjerovati da nam se ovo dešava, da se ljudsko zlo na kraju 20. stoljeća u Evropi, svijetu, može razviti i pokazivati u ovakvom, najcrnjem, obliku.

Događaji se nižu jedan za drugim, prema scenariju koji nije viđen ni u filmovima. Dim se nadvio nad Sarajevom, još dogorijevaju neke zgrade, varvari ruše i ubijaju, ali Sarajevo se ne da. Sunce sija i pored dima na vedrom nebu.

Noću je Sarajevo u mraku. Tek ponegdje se primijeti slaba svjetlost i, nažalost, požari koji bjesne pa se primire, a onda ponovo zaprijete da obasjaju ovaj grad i nebo nad njim. Zvjezdice na nebu se miješaju s tisućama crvenih žižaka koji se sablasno rađaju i umiru negdje u visinama.

Štampanu verziju knjige možete je nabaviti u knjižarama Svjetlostkomerca, Buybooka, Connectuma i preko portala http://knjiga.ba.

NAPOMENA: Knjiga “Narandža s Trebevića (svjedočenja i sjećanja iz Sarajeva u vremenu opsade 1992-1996)” je neprofitni projekat. Elektronsko izdanje je potpuno besplatno i dostupno na https://leanpub.com/narandzastrebevica, a i veći dio štampanog izdanja knjige će biti podijeljen besplatno. Preostali dio tiraža će biti stavljen u prodaju po promotivnoj cijeni a zarada iskorištena za doštampavanje knjige i njenu daljnju distribuciju i promociju.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top