Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Predrasude i smatranje vlastitih stavova jedinim ispravnim ruše društvo i uništavaju bratske veze

Predrasude i smatranje vlastitih stavova jedinim ispravnim ruše društvo i uništavaju bratske veze

Predrasude su bolest današnjice, koja ima opasne i katastrofalne posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo. Zato vjernici ne bi trebali u takve rabote da se upustaju, jer na taj način svijesno ili nesvijesno, direktno ili indirektno potkopavaju i ruše islamsko bratstvo, jedinstvo i slogu o kojoj se danas na sav glas priča.

Dakle, ljudi se danas nimalo ne ustručavaju da sude drugima na osnovu pretpostavki i ličnih uvjerenja. Oni koji jedino svoj stav smatraju ispravnim  i svoju tačku gledišta jedinom tačko, njihova briga nije pronalaženje istine. Prihvatanje svog gledišta kao jedinog ispravnog, bilo da se radi o pojedincu ili skupini, kao i ne podnošenje drugačijih stavova, otvara vrata netrpeljivosti, glume i slabljenja veza među muslimanima.

Ovo je posebno opasno kada se na osnovu ličnih mišljenja i viđenja određenih stvari, kreiraju odluke koje se tiču zajednice muslimana. U takve stvari se može zapasti ne samo putem lošeg, već i putem lijepog mišljenja o drugom, u smislu patološke privrženosti i slijepog slijeđenja, što pogrešna  tumačenja i viđenja legalizira i opravdava.

Ma koliko nečiji pogled i mišljenje bili blizu istini, treba imati na umu da uvijek postoji mogućnost da se suprotno mišljenje ispostavi ispravnim. Stoga se lijepim smatra da vjernik ne traži greške bratu muslimanu i da ga upozori nasamo i na lijep način, umjesto što će ga javno prozivati i napadati, te o njemu unaokolo pričati i širit negativnosti. Pored svega toga, on za njega treba da uči dovu, a ne da ga prezre i digne ruke od njega, kao što se danas dešava u većini slučajeva.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top