Kolumne i intervjui

Prebacivanje odgovornosti: Političari u BiH – društvo ‘nepogrešivih’

Bosni i Hercegovini su potrebne ideje i ljudi, cijeli niz novih mladih, ali i iskusnih, uspješnih i sposobnih.
 

Piše: Adis Hasaković

Našem društvu nedostaje samokritike. Kritike imamo na pretek. Svi su nam drugi krivi, počevši od građana pa piramidalnim sustavom do vrha države.

Jedno društvo ne može naprijed ukoliko nema snage da se suoči sa vlastitim greškama.

Zašto smo se neplanski zaduživali?

Zašto nismo kupovali domaće?

Zašto smo uporno i većinom birali loše političare?

Prebacivanje odgovornosti

Naše političke elite mogle bi po istoj toj matrici i sljedećih 20 godina prebacivati odgovornost s jednih na druge, ako im to dopustimo. Oni jednostavno nemaju snage, pa ni znanja prihvatiti da su u nečemu pogriješili. Ova „vrlina“ na najbolji način manifestira retrogradne političke sisteme, u kojima je napredak samo riječ koja se koristi da bi se dobilo na vremenu, na dobijanju još jednog beskorisno protraćenog mandata.

Zar je tako teško reći „do mene je“? Kako to da smo društvo „nepogrešivih“, a došli smo u situaciju da spašavamo državu i sistem od propasti?

Samo, nisu naši politički oligarsi nimalo naivni. Samokritika može značiti gubitak privilegija i nelegalno stečene moći. Nepravednim privilegijama nije mjesto u demokratskim društvima. Nelegalno stečena moć gora je od svake krađe.

Ovo je lekcija koju svi mi, ali ponajprije oni koji nas predstavljaju u političkom smislu, trebamo početi učiti. Da, svi mi. Ali odgovornost, kao i krivnja, nije podjednako srezana „po glavi stanovnika“. Ima nas ili vas koji smo, ili ste, ipak za koplje više odgovorni.

Demokratski ustroj jedne države temelji se na tri vlasti: zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj. Poput tronošca – ako samo jedna od ove tri vlasti ne funkcionira, sistem ne može biti stabilan i siguran.

Zakonodavnu vlast biramo na izborima, izvršnu vlast u pravilu bira zakonodavna vlast, dok bi sudska vlast trebala biti konstanta i korektiv koji je garant i okvir potreban za nesmetano funkcioniranje prethodne dvije.

Koliko je danas Bosna i Hercegovina pravna država, ako znamo da se država kao cjelina temelji na vladavini zakona i prava, i ako znamo da funkcioniranje vlasti nadzire neovisno pravosuđe, dok se slobode građana ne mogu ograničavati izvan okvira koji su unaprijed zadani zakonima unutar ustavnog poretka i uređenih procedura?  

Opširnije na portalu AJB:

Političari u BiH – društvo ‘nepogrešivih’

Biografija autora

Izvor: balkans.aljazeera.net

Povezani članci