Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Poziv na žensku hafisku mukabelu u Hadžijskoj džamiji

Poziv na žensku hafisku mukabelu u Hadžijskoj džamiji

Sa zadovoljstvom i ushićenjem najavljujem da će se i ovog mubarek ramazana 2017. godine učiti ženska hafiska mukabela u Hadžiskoj džamiji (kod Inat kuće), svakim danom poslije podne namaza, a petkom poslije džume namaza (u 14h). Prvi džuz će se učiti u petak 26.05.2017 poslije džume namaza.

Ženska hafiska mukabela se učila prije agresije BiH i u toku opsade Sarajeva, potom je uslijedio prekid, da bi 2008. godine hfz. Muris Mešić pokrenuo inicijativu da se opet u istoj džamiji uči, Allah ga nagradio svakim hajrom. Hafiz Mešić je u međuvremenu postao imam u Čikagu.

O učenju mukbele u Hadžijskoj džamiji u toku opsade Sarajeva govori za portal Akos.ba raniji imam ove džamije hafiz Haso Popara.

“Ženska hafiska mukabela u Hadži Vekil-harčovoj (Hadžijskoj) džamiji u Sarajevu učena je i u posljednjem ratu i to poslije podne namaza. Učile su je: hafiza Fikreta-hanuma Tvico, rođena Kalajdžisalihović (još uvijek živa), rahmetli hafiza Hiba-hanuma Kadrić, rahmetli hafiza Zulejha (bila udata za Fadilpašića) i još jedna bula, izbjeglica iz Vogošće i to na fi sebilillah, bez ikakve hedije.”

Ove godine će biti jubilarna deseta mukabela od kako u ovoj sarajevskoj džamiji, u njenom haremu i na sofama, sarajevske ramazanske dane uljepšavaju glasovi vrijednih hafiza. Znači i ove godine ćete nas moći pratiti. Sa zadovljstvom vas pozivamo da prisustvujete našoj mukabeli i da uvećate našu a i vašu radost. Molim Allaha dž.š. da mubarek ramazan dočekamo sa svojim najmilijima u imanu, zdravlju, rahatluku i miru.

hfz. Merjem Kapo

Akos.ba

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top