Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Poziv na post sedam dana mjeseca muharrema 1441. h.g. – Dan Ašure i Bijeli dani

Poziv na post sedam dana mjeseca muharrema 1441. h.g. – Dan Ašure i Bijeli dani

U petak 30. augusta sa akšamom je nastupio mjesec muharrem, prvi mjesec u hidžretskom kalendaru. To je poseban mjesec zbog toga što spada u skupinu svetih mjeseci i ujedno je jedini mjesec u godini koji je  “Allahov mjesec”. Prema hadisu Allahovog poslanika Muhammeda alejhi sselam, mjesec muharrem je Allahov mjesec i post u tom mjesecu je Allahu najvrijedniji poslije posta u mjesecu ramazanu.

Najvredniji post, nakon ramazanskog, je post u Allahovom mjesecu muharremu, a najbolji namaz, nakon obaveznih, je noćni namaz.” (Muslim)

Dan Ašure je 10. dan muharrema i to je najvažnija odlika ovog mjeseca. To je blagoslovljeni dan koji su slavili i Jevreji i provodili ga u postu, jer je to dan u kojem je Allah, Uzvišeni, spasio Musaa, alejhi sselam, i Benu Izraelćane od faraona i njegove vojske. Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa, r.a., da je rekao: ”Kada je Muhammed, s.a.v.s., došao u Medinu zatekao je Jevreje da poste Dan Ašure, pa je upitao: ‘Šta je ovo?’ Rekli su mu: ‘Ovo je dan u kojem je Allah spasio Benu Izraelćane od njihovog neprijatelja, pa je Musa, a.s., postio ovaj dan.”’ (Buharija) A od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je rekao: ”Allahov Poslanik, s.a.v.s., prošao je pored skupine Jevreja koji su postili Dan ašure, pa je upitao: ‘Zašto postite ovaj dan?’ Odgovorili su: ‘Ovo je dan u kojem je Allah spasio Musaa, alejhi sselam, i Benu Izraelćane od faraona, a potopio faraona, i ovo je dan u kojem se Nuhova, alejhi sselam, lađa zaustavila na brdu Džudijj nakon općeg potopa, pa su Musa, alejhi sselam, i Nuh, alejhi sselam, postili ovaj dan iz zahvalnosti Allahu, Uzvišenom.’ Na to je Muhammed, alejhi sselam, rekao: ‘Ja sam preči Musau, alejhi sselam, od vas’, pa je postio taj dan i naredio je muslimanima da ga poste.” (Imam Ahmed u Musnedu, IV/299.)

Post na dan Ašure je, dakle, pritvrđeni sunnet.  Imam Muslim prenosi: ”Došao je jedan čovjek Allahovom Poslaniku, alejhi sselam, i pitao ga za post na Dan ašure, pa mu je rekao: ‘Nadam se da će Allah za post na Dan ašure oprostiti grijehe od prošle godine.” (Muslim)

Shodno tome, preporučujemo vam post tri dana i to: nedjelja 8., ponedjeljak 9. i utorak 10. septembar.

Poslije toga, tačnije od četvrtka 12. septembra nastupaju “bijeli dani” odnosno 13., 14. i 15. muharrem što odgovara 12., 13. i 14. septembar.

Ebu Zerr, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, alejhi sselam, rekao: „Ko bude postio tri dana svakog mjeseca, kao da je postio cijelu godinu!“

I savjetovao je Poslanik, alejhi sselam, Ebu Zerra, radijallahu anhu, riječima: “Ako postiš u mjesecu tri dana, onda posti 13., 14. i 15. dan!”

Vidimo iz navedenih hadisa da je post u ovim danima vrlo vrijedan i da ne trebamo propustiti priliku koja nam se pruža.

Oživimo sunnet Poslanika Muhammeda alejhi sselam i zaradimo veliko dobro posteći 7 dana mjeseca muharrema, tj. od 8. do 14. septembra.

Redakcija Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top