Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Pozitivne priče: Program „Budi ti, budi jedinstvena“

Pozitivne priče: Program „Budi ti, budi jedinstvena“

Na plećima mladih će biti ponesen amanet budućnosti društva, ali na putu njihovog odrastanja, sazrijevanja, ih prate njihovi roditelji i učitelji. Oni svakodnevno rade jedan od najodgovornijih poslova u društvu. Odgajaju mlade generacije, pripremaju ih za budućnost, a plodove svoga rada će vidjeti u godinama koje slijede.

Kada gledamo u budućnost, mogu se vidjeti brojne neizvjesnosti o tome kakav će svijet biti, i u kakvom će svijetu živjeti djeca i mladi današnjice.

Međutim, ono u što treba biti siguran jeste da investiranje u izgradnju čovjeka jeste ključ opstanka „održive budućnosti“, u kojoj će čovjek biti čovjekom. Na putu razvoja prema temeljnim promjenama koje su prisutne danas, i koje nas čekaju u budućnosti, odgoj treba da odigra glavnu ulogu. Odgoj je „snaga budućnosti“ i najmoćniji instrument u formiranju ličnosti. Obaveza odraslih jeste podsticati na razvoj ličnosti koja je samosvjesna i koja teži samoostvarivanju. To je jedino moguće ukoliko mladi odrastaju u sredini u kojoj imaju zdravu percepciju o sebi i svijetu. U kojoj će prihvatiti obaveze i odgovornosti koje su im, shodno razvojnom periodu, zadate.

Priča koja nam stiže iz bošnjačke zajednice u Njemačkoj jeste lijep primjer njegovanja i uvažavanja navedenog. Shvatajući značaj podrške djeci na putu sazrijevanja, a pri tome težeći promovisanju vrijednosti obrazovanja i izgradnje zdrave i odgovorne ličnosti, BKC – Frankfurt i RAHMA e. V. organizuju edukativni program „Budi ti, budi jedinstvena“ za djevojčice u dobi od 13 do 16 godina.

Prva faza programa će trajati godinu dana, uz mogućnost nastavka projekta, nakon analize postignutog. Program za
djevojčice će podrazumijevati doticanje i upoznavanje sa širokim opusom tema, uz povremene tematske izlete.

Teme obuhvaćene programom, koji djevojčicama pruža ruku podrške na njihovom unikatnom putu, jesu:
Obrazuj se! – upoznaj mogućnosti koje imaš na Goethe – Univerzitetu u Frankfurtu;
Povećaj svoje samopouzdanje! – gradi i povećaj samopouzdanje koje ti je potrebno u svim oblastima života;
Uvijek budi u trendu ali budi jedinstvena! – kritički pogledaj modne izazove i trendove i nađi svoje mjesto i stav sa kojim ćeš biti jaka, sretna i uspješna;
Tvoje tijelo pripada tebi! – prepoznaj moguće opasnosti i neprihvatljiva ponašanja prema sebi i na vrijeme reaguj;
Živi demokratiju, uključi se u politiku! – budi dio društva i aktivno ga oblikuj.

Prvi tremin jeste 15. septembra.

Ova pozitivna priča i jedinstvena ideja koja nam dolazi iz dijaspore, predstavlja iskru svjetlosti, i daje poleta u uvjerenju da se istinske vrijednosti, značajne teme i zdrav odgoj dostojno njeguju. Ovo je tek jedan od svijetlih primjera koji se odvija zahvaljujući vrijednim aktivistima BKC – Frankfurt, a ovakve i slične priče zaslužuju pažnju javnosti.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top