Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Poslovni susret u Živinicama pokazao sliku privrede TK

Poslovni susret u Živinicama pokazao sliku privrede TK

Skupu su se obratili dr. sc. Samir Kamenjaković, načelnik općine Živinice, koji je govorio o putu općine Živinice od službe ka istinskom servisu poslodavcima i investitorima; Hamdija Numanović, predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice koji je potvrdio transformaciju Općinskog vijeće u aktivnog sudionika izgradnje povoljnog poslovnog ambijenta za poslodavce i investitore te gospodin Željko Mandić, predsjednik Udruženja poslodavac Općine, koji se kratko osvrnuo na značaj udruženja u razvoju poslovnog okruženja u kojem djeluju, pa i šire.

Bisnode BH je predstavio stanje privrede Tuzlanskog Kantona, prof.dr. Bahrija Umihanić je predstavio profil privrede općine Živinice, temeljen na rezultatima poslovanja u  periodu 2014-2016; a Samir Vildić, direktor organizacije BIGMEV, pokazao je mogućnosti unaprjeđenja poslovanja uz podršku ove organizacije.

Ovo je bila prilika i da se dodjele priznanja najuspješnijim poslodavcima Općine Živinice za 2016. godinu, za prvih 10 kompanija prema prijavljenom prihodu za 2016. godinu: Disk d.o.o., Vega-Mix d.o.o., Agrona d.o.o., Aden d.o.o., ZH.-ZOLA d.o.o., SONRA d.o.o., RMU Đurđevik, profine BH d.o.o., ALFE-MI d.o.o. i OMEGA d.o.o. Posebne nagrade za uspješan rad i doprinos razvoju privrede opštine Živinice dobile su tri najuspješnije kompanije – ALFE-MI, profine i Omega.

Načelnik općine Živinice, dr. sc. Samir Kamenjaković, posebno je istakao činjenicu da je općina Živinice sa 26. mjesta u 2015. došla na 21. po rangu razvijenosti, prema socio-ekonomskim pokazateljima za 2016 godinu, koji su objavljeni od strane Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

U općini Živinice je 370 pravnih lica koja su u predala financijski izvještaj za 2016. godinu. Ove kompanije su ostvarile prihod od 576.653.149. KM, netto dobit u iznosu od 32.773.383 KM i zapošljavaju 5.306 radnika. Po svim pokazateljima, općina Živinice je u stalnom rastu i pokazuje značajan napredak.

Ovo je još jedan u nizu poslovnih susreta koji Bisnode organizuje ili se uključuje kao suorganizator u sklopu kampanje kreiranja pozitivnog poslovnog okruženja. Susret je bio prilika da se kroz predstavljanje stanja u privredi Tuzlanskog Kantona, pokažu ciljeve kampanje i aktivnosti Bisnodea. “Ovim aktivnostima želimo pokazati i značaj pouzdanih i kvalitetnih informacija koje Bisnode BH koje pružamo privrednicima i općinama, a koje mogu uticati na razvoj njihovog biznisa i stvoriti prostor za nova ulaganja i napredovanja u svrhu razvoja lokalne privrede,“ dodala je Zlata Mulać, direktorica Bisnode BH. “Želja nam je biti jedan od učesnika procesa koji će osnažiti i unijeti novi kvalitet i u odnos javne uprave sa privrednicima, na putu ka zajedničkom cilju: osnaživanju privrede kroz lokalni do regionalnog karaktera.“

Prema Bisnode analizi koja je predstavljena na susretu u Živinicama, u Tuzlanskom kantonu ima 27.319 registrovanih pravnih lica, koja nisu u postupku likvidacije ili stečaja od čega je 3.744 pravnih lica koja su predala finansijske izvještaje Agenciji FIA do 01. 03. 2016. Novoosnovanih subjekata u zadnjoj godini je 88 a blokiranih 400 (11,6% ) što je ispod prosjeka BiH (15,5%).

Broj radnih mjesta se povećava u zadnje tri godine. U 2016. prijavljeno je 4.169 radnih mjesta više nego u godini prije, što je povećanje od 7,2%. Privredni subjekti u TK pokazuju niži trošak plata po zaposlenom nego je to prosječno u u FBiH.

Financijski podaci poslovanja u posljednje tri godine pokazuju rast po svim pokazateljima, što ukazuje na stabilnost poslovanja kompanija. Distribucija likvidnosnog rejtinga (Bisnode dinamična ocjena) poduzeća u TK ukazuje na prosječnu likvidnost.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top