Islamske temeLiderstvo i menadžmentU Fokusu

Popravite optimizam i ojačajte vezu sa Allahom uz pomoć Njegovih lijepih imena

Vrlo je bitno da posvetimo dio našeg vremena za proučavanje, analizu i razmišljanje o tim imenima. Na taj način ćemo bolje spoznati našeg Stvoritelja i poboljšati našu vezu s Njim.

Allah, dž.š, nas u Kur’anu upućuje na Njegova mnogobrojna imena, poznatija kao “Esma El Husna” Allahova lijepa imena. Svako od tih imena obuhvata neko od Allahovih savršenih osobina. Vrlo je bitno da posvetimo dio našeg vremena za proučavanje, analizu i razmišljanje o tim imenima. Na taj način ćemo bolje spoznati našeg Stvoritelja i poboljšati našu vezu s Njim.

U ovom tekstu želim podijeliti neka svoja razmišljanja o nekim Allahovim imenima koja ulijevaju optimizam. Nisu to jedina Allahova imena koja kod čovjeka potiču optimizam, niti je to jedina korist od tih imena. Ipak, nadam se da će vam ovaj tekst pomoći u razmišljanju o ovim imenima i povećati vaš optimizam.

Er-Rahman i Er-Rahim

Oba ova imena odnose se na savršenu Allahovu milost. Er-Rahman se odnosi na Njegovu milost koja obuhvata sva stvorenja, dok se Er-Rahim odnosi na posebnu Njegovu milost koja se odnosi samo na vjernike.

Kada razmišljamo o tim imenima, naša nada u Allahovu milost treba da se povećava. Na ovom svijetu mi vidimo oblike Allahove milost svuda oko nas. Moramo imati nadu da će se Allah i nama smilovati, baš kao što se smilovao mnogima prije nas. Kad god osjetite potrebu za milošću, dozivajte Allaha ovim imenima i dovite Mu za to.

El-Kerim

Jedan od prijevoda imena El-Karim je Najdarežljiviji. Velikodušna osoba se zove Karim, a glagol iz ove riječi upotrebljen je u hadisu koji nas upućuje da budemo velikodušni prema našim gostima i komšijama. Allahova velikodušnost je savršena i neograničena.

Kako bi se okoristili o Allahovu velikodušnost, moramo Mu se pokoravati, a zatim činiti dovu koristeći ova imena kako bi od Njega zatražili ono što želimo. Moramo biti optimistični u pogledu toga da će Najdarežljiviji biti prema nama velikodušan. Molite Allaha ovim imenom za dunjalučke i ahiretske stvari.

El-Vehhab

El-Vehab se prevodi kao Onaj koji daruje. Ne samo da je Allah Najdarežljiviji već nam daje više nego što smo mi zaslužili. Osvrnite se na svoj život i pogledajte koliko puta vam je Allah dao neko dobro, uprkos vašem griješenju.

Neki ljudi su dobili negativne etikete tražeći od ljudi. Ovo ne priliči vjerniku, jer je to vid prosjačenja. Ako želite nešto, ne tražite to od ljudi, već tražite od El-Vehhaba jer je On jedini koji vam može darovati ono što vi čak ne možete ni zamisliti.

Et-Tevab

Et-Tevab znači onaj koji prihvaća svako pokajanje. Ovo Allahovo ime bi trebalo motivisati čak i najveće griješnike. Bez obzira koliko je velik grijeh kojeg ste počinili, ako se iskreno pokajete, Et-Tevab će prihvatiti vaše pokajanje. Kad god se osjećate očajni zbog svojih grijeha, razmislite o imenu Et-Tevab, i prisjetite se sljedećeg hadisa kudsija:

Enes Ibn Malik, r.a., pripovijeda: “Čuo sam da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: ‘Allah Uzvišeni je rekao: ‘Sine Ademov, sve dok Me molis i nadas se Mojoj milosti, oprastat cu ti grijehe koje učiniš i neću im davati nikakvu važnost. Sine Ademov, čak i kada bi tvoji grijesi doprli do nebesa, a ti Mi trazžiš oprosta, oprostio bih ti. Sine Ademov, kada bi mi došao sa grijesima velikim poput Zemlje, a da mi nikoga ne pripisuješ za druga, Ja bih ti došao sa isto toliko oprosta.'” (Tirmizi)

Nadam se da vas je ovaj tekst motivisao da budete optimistični i ojačao vašu vezu sa Allahom, kroz razmišljanja o Njegovim lijepim imenima.

Izvor: islamicselfhelp.com
Autor: Ismail Kamdar
Za Akos.ba preveo: Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button