Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Popis ili otpis

Popis ili otpis

U jeku kampanje za, dugoočekivani, jubilarni, oktobarski, prvi popis stanovništva na teritoriju samostalne i suverene Bosne i Hercegovine, nameću se raznorazna logična pa i ona antilogična pitanja. Pošto se etnički identifikujem kao Bošnjak, nastojat ću da sažmem nekoliko rečenica za sve one Hase i Huse koji zbog miješanja etniciteta i vjerske pripadnosti nastoje da “izmisle” neku novu grupaciju stanovništva u ovoj ubjedljivo najrazjedinjenijoj malenoj zemlji na svijetu. Bošnjak je ime za, po nekim nezvaničnim statistikama najbrojniju skupinu u BiH, no šta će nam pokazati popis?

U razgovoru sa kolegama, prijateljima, poznanicima koji zbog različitih ideologija, partijskim članstvima, porodičnog odgoja, ostavština socijalističke ili komunističke tradicije, neznanja ili bilo kojeg drugog faktora koji je uzrok miješanje etniciteta i vjerske pripadnosti, primjetio sam de je ustaljeno mišljenje da ako je neko Bošnjak ili je musliman koji ide u džamiju, obavlja sve propise ili je “esdeaovac” kojima je prvi presjednik te stranke donio ime blagosovljeno Bošnjak. Naravno ovakve ili slične insinuacije su besmislene i nisu historijski utemeljene. 

Dobri Bošnjani, je slavenska konotacija stanovništva na ovom prostoru, dakle na prostoru srednjovjekovne Bosne, najmoćnije tadašnje države u ovom dijelu Europe. Onda ovaj proctor zaposjedaju različite sile. Za vrijeme Osamaskog carstva Bošnjaci su afirmisani, nakon njihovog odlaska nastupa početak dekadentnog razdoblja. Austro-ugraska imperija koliko toliko dopušta ovoj grupaciji da se slobodno izjašnjava, potom država SHS (Srba, Hrvata I Slovenaca) a onda i kraljevina Jugoslavija te nakon nje NDH i SFRJ u kojoj tortura nad Bošnjacima donosi I njenu koluminaciju. Sva ta carstva I države donijele su deset genocida nad Bošnjacima, ugnjetevanje prava na izjašnjavanje, na slobodu izbora I ostala prava. Danas je dan kada Bošnjak može jasno I glasno reći ko je I šta je, ali niti to nije garant da će ga u budućnosti biti. Natalitet kod Bošnjaka je još uvijek u ekspanziji, ali da nam to donese nekakvu korist , moramo neprihvatati izjašnjavanje u krivom smijeru jer nam to može donijeti samo jedanesti genocid.

Ona skupina koja se izjasni kao Bosanac, Bolivijac ili pak čovjek, da bi se ogradila od islama, reisa, islamske zajednice ili bilo čega drugog ,em’ što rizikuje svrstavanje u kategoriju ostalih em’ što time ostaje zarobljena u stereotipu i što se guši u neznanju. Griješiti namjerno ili nenamjerno nam umjesto popisa može donijeti otpis. I na kraju da ne bude zabune, ja sam etnički Bošnjak, vjerski pripadnik islama, teritorijalno sam Bosanac. 

Spahić Adnan, student iz Gradačca

akos.ba
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top