Moj vrt

Poljoprivredni radovi u aprilu

Mjere i aktivnosti koje vršimo u ovo doba godine su: obrađivanje zemljišta za sjetvu i sadnju, đubrenje, zaštita i navodnjavanje.

Proces zaštite nije preporučljiv u ovo doba za vrijeme cvjetanja zbog oprašivanja, jer pčele svojim oprašivanjem povećavaju rodnost voćaka, i naravno zbog pčela, da ne bi došlo do njihovog uginuća, jer poznata su nam ljekovita svojstva pčelinjih proizvoda.

Međutim, zaštitu voćaka možemo izvršiti poslije cvjetanja ukoliko je potrebno.

Đubrenje vršimo u onoj mjeri koliko je potrebno toj kulturi, mineralnim i stajskim đubrivom, ovisno od toga koju ćemo kulturu uzgajati, te zavisno i od plodnosti zemljišta.

Da bi biljku snadbjeli potrebnim hranjivim elementima za njen početni razvoj dodaje se određena količina đubriva, zavisno, kako rekoh, od kultura koje će se uzgajati.

Navodnjavanje je potrebno vršiti ukoliko je suša da ne bi došlo do uginuća biljaka i da ne bi biljka dehidrirala. Ukoliko nema navodnjavanja može biti dosta usporen rast i onemogućeno usvajanje đubriva iz zemljišta.

Što se tiče sjetve i sadnje treba birati zdrav sadni materijal – certificiran. Vezano za povrtlarske kulture preporučujem uzimanje hibridnih sjemena radi dobijanja većeg prinosa, krupnoće plodova itd.

Naravno, svake godine nabavljati novo sjeme, jer kod hibridnih sjemena kad se ne mijenja sjeme svake godine, smanjuje se prinos.

Prve godine kad se posadi hibridno sjeme daje prinos 50%, druge godine 30%, a treće godine 20%.

 Ukoliko se ne pridržavamo plana rada i zaštite tokom godine dolazi nam do:

– smanjenja prinosa,
– pojave bolesti,
– zakorovljenosti površina, itd.

Za Akos.ba pripremio: Alen Subašić

Povezani članci

Back to top button