Islamske temeNauka i tehnologija

Pogledajte najveću ‘dolinu mrava’: Inžinjersko zdanje koje je zadivilo naučnike

Uzvišeni Allah je rekao:

(حَتَّى إِذَا أَتَوْا عَلَى وَادِ النَّمْلِ قَالَتْ نَمْلَةٌ يَا أَيُّهَا النَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاكِنَكُمْ لَا يَحْطِمَنَّكُمْ سُلَيْمَانُ وَجُنُودُهُ وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ) [النمل: 18]

„i kad stigoše do mravlje doline, jedan mrav reče: “O mravi, ulazite u stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne primijete!” (An-Naml, 18)

Ovaj ajet potvrđuje da je i prije više od 1400 godina postojalo ono što se u Kur’anu naziva dolina mrava (وَادِ النَّمْلِ)

Mnogo je činjenica u Časnom Kur’anu čiji značaj ne vidimo dok naučnici ne otkriju njihove tajne. Mnogo smo puta pročitali suru An-Naml i čuli za govor mrava Sulejmanu, a.s., i njegov osmjeh nakon što je čudo govor mrava, ali nismo vidjeli da ta sura u sebi krije mudžizu koja zaslužuje da malo bolje razmislimo o njoj.

Izrazi koji su mi privukli pažnju na ovom mjestu su riječi Uzvišenog (وَادِ النَّمْلِ) „dolina mrava“ i (مَسَاكِنَكُمْ) „stanove svoje“.

Iz ovog plemenitog ajeta vidimo da mravi imaju svoje doline i u njima svoja staništa tj. kuće i prostorije.

Onima koji sumnjaju u istinitost Kur’ana postavljamo pitanje: Jesu li mravlje doline bile raširene na arapskom poluostrvu? I jesu li Arapi znali za ove doline i da li je takvo nešto moglo biti plod njihove mašte? Logika nalaže da vjerujemo kako Poslanik, s.a.v.s., nije mogao vidjeti mravlje doline jer one nisu vidljive ljudima, obzirom da mravi svoje kolonije uglavnom grade ispod Zemljine površine.

Sjećam se kada je jedan ateista rekao: “U prirodi ne postoji nešto što se zove „mravlja dolina“ jer mravi grade svoja staništa iznad ili ispod zemlje ali ne u obliku doline, pa ako je Kur’an objavljen od Allaha onda mi pokažite tu dolinu.”

Subhanallah! Allah je dao da upravo britanske novine Daily mail pišu o najvećem gradu mrava koji je otkriven do sad, a koji izgleda poput doline ispod Zemljine površine. U članku koji je objavljen u magazinu Daily mail 2. 2. 2012. godine govori se kako su naučnici otkrili ogroman grad mrava ispod Zemljine površine koja se sastoji od posebnih stanova i na milion prostorija izgrađenih inžinjerski precizno.

Istraživač Bert Hölldobler sa Državnog univerziteta u Arizoni kazao je kako su staništa dizajnirana tako da mravima pružaju potrebnu ventilaciju, zatim su izgrađeni putevi tako da se smanji udaljenost između prostorija, a također su izgrađeni ‘brzi putevi’ za transport hrane te drugi putevi za kretanje.

Pored toga mravi biraju najsnažnije od njih te ih regrutuju kao vojnike da brane koloniju (jaki mravi mogu nositi i do 50 puta veću težinu od svoje), zatim upošljavaju i druge jedinke prema njihovim vještinama – neke za uzgoj i brigu o jajima, drugi stražare i upozoravaju na eventualne opasnosti…

Sada pogledajte slike koje su naučnici zabilježili u ovoj dolini:

Ovako je izgledala dolina –  sve što se vidi su mali otvori, ali šta se krije ispod Zemljine površine?

Nakon iskopavanja otkrivena je ogromna dolina kakvu naučnici nisu mogli ni zamisliti, izgrađena s nevjerovatnom preciznošću, a sastoji se od velikog broja stanova i prostorija, brzih hodnika i puteva za transport hrane, te drugih puteva za kretanje – tu je razvijena čitava mreža saobraćajnih sistema.

Mravi grade prostorije u obliku polukružnih komora, a između njih prave uske hodnike koji međusobno povezuju te prostorije u obliku nizova te tako olakšavaju kretanje među njima.

Naučnici takođe kažu kako mravi biraju brze puteve za kretanje tako da istovremeno prolaze pored nekoliko prostorija, a ono što je izazvalo najveće čuđenje kod naučnika jeste kako mravi uspjevaju da koordiniraju proces izgradnje mravinjaka, pošto u njemu učestvuju milioni mrava u isto vrijeme… to je Božija odredba.

Na kraju, slike ove doline ukazuju na nevjerovatan dizajn pri izgradnji ovih prostorija, zato je u Kur’anu navedena riječ (مَسَاكِنَكُمْ)  „vaši stanovi“ da ukaže na postojanje kuća i prostorija unutar doline… a to je ono što su tek savremeni naučnici otkrili. Pitanje je: Zar ova dolina ne svjedoči da je Kur’an Božiji govor i da je sve što je došlo u Allahovoj knjizi istina?

Na kraju možete pogledati i video snimljen prilikom iskopavanja (video je na arapskom jeziku ali vrijedi pogledati):

https://www.youtube.com/watch?v=1GIfx6eUp38

Autor: Abdud-Daim Kaheel

Prijevod i obrada za Akos.bA: Adina Muratović-Voloder

Povezani članci

Back to top button