Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Pogledajte najavu igranog filma “Bol” o genocidu u Prijedoru

Pogledajte najavu igranog filma “Bol” o genocidu u Prijedoru

Semir LOKMIĆ, autor kratkometražnog igranog filma “Bol”
OVAJ FILM JE NAŠA BORBA PROTIV ZABORAVA I NAŠ POZIV NA OPREZ DA NAM SE GENOCID NE PONOVI

 

U BiH je završeno snimanje jednog dijela kratkometražnog igranog filma “Bol” autora Semira Lokmića. Krajem oktobra mjeseca u Švedskoj se nastavlja snimanje drugog dijela filma. 
Igrani film “Bol” se radi po uzoru na istinit dogadjaj koji se desio Fatimi Zebanović (1928. – 2012.) kojoj je poginuo suprug prije agresije na RBiH. Ostao joj je samo sin Velid. Dolazi rat, dolaze četnici koji joj odvode sina Velida i ubijaju ga. Majčinska bol za sinom je bila prevelika i Fatima nije mogla da prihvati stvarnost da joj je sin ubijen. Ona biva protjerana u Švedsku gdje su švedski ljekari pokušali da joj pomognu ali bezuspješno. Onda su joj švedski ljekari kupili lutku i rekli joj da je ta lutka njen sin Velid i da može ići kući sa “svojim sinom”. Fatima Zebanović je ostatak života provela živeći sa lutkom koju je hranila, oblačila, kupala, njegovala i čitavo vrijeme oslovljavala imenog svog sina Velida. Kada je Fatima umrla ukopana je pored mezara svog sina u BiH…

Bošnjaci.Net: Semire, odkud ideja za ovaj film?
Semir: 
Nakon dokumentarnih filmova „Genocid u Prijedoru” i “Ko je poslanik Muhammed a.s.” saznao sam za ovu istinitu priču o Fatimi Zebanović i odlučio da radim igrani film na tu temu što je vrlo zahtjevan projekat. Meni je ovo prvi put da radim igrani film i nebi bio problem da mi imamo budžet od 2 miliona konvertibilnih maraka kao neki drugi. Nažalost, naš budžet od dvije donacije koje smo dobili dosad je za tri nule manji i ovo je kao misija nemoguće ali ja vjerujem u naporan trud, rad i nesebično zalaganje i nadam se, ako Bog da, da ćemo uspješno završiti rad na ovom filmu. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
{youtube}9PyIAvSyKyg{/youtube} 

Bošnjaci.Net: Predstoji Vam snimanje u Švedskoj, no međutim kakvi su utisci sa snimanja koje ste obavili u BiH?
Semir: 
Vrlo zahtjevno i vrlo zabavno. Morali smo snimati vrlo brzo bez mogućnosti da zastanemo i detaljno provjeravamo snimani materijal, jer smo imali strašno malo novca u budžetu i morali smo brzo odraditi posao. Bilo nam je žao naveče nakon završenog dnevnog snimanja kada smo ja i moj dobri prijatelj Jasmin Rabić, koji je došao iz Gradačca da pomogne sa snimanjem filma, primijetili  neke greške koje nažalost nakon toga nismo mogli ispraviti. Bilo je tu i humorističnih scena od kojih se neke mogu vidjeti u našem video materijalu “Iza scene”. U svakom slučaju, ovo je jedno veliko iskustvo za nas. Drago mi je da sam radio sa kvalitetnom ekipom, sa onima koji su imali iskustva sa glumom kao i sa onima koji su prvi put pred kamerama. Želim istaći veliku pomoć Aiše Hadžiahmetović koja je napisala scenarij za ovaj film kao i mog dobrog prijatelja Edina Seferovića koji vodi klub ekstremnih sportova Sanski Most i koji nam je ustupio oružje i opremu iz svog muzeja oslobodilaca Sanskog Mosta.


Bošnjaci.Net: U Vašem reklamnom klipu, traileru, vidi se ispaljivanje granate iz minobačaca, udar granate, zapaljena štala… Radi li se tu o specijalnim efektima?
Semir: 
Da, naravno da nismo zapalili štalu, niti ispalili ni jednu granatu, ni jedan metak. Sve su to specijalni efekti koje nakon završenog snimanja sami pravimo i ubacujemo u film. Nadam se da ćemo kroz ovaj film uspjeti prenijeti određene emocije i da će na kraju filma svaki gledalac zastati i razmisliti. Oni koji su nas ubijali, silovali, činili genocid nad nama Bošnjacima mogu to ponovo uraditi. Ovaj film je naša borba protiv zaborava i naš poziv na oprez.

 

bosnjaci.net

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top