Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Počinje izgradnja najvišeg nebodera na svijetu: Bit će visok tačno kilometar

Počinje izgradnja najvišeg nebodera na svijetu: Bit će visok tačno kilometar

Dubai je grad koji mora imati sve “naj” – najveće, najviše, najskuplje i najduže, no vrlo brzo će dobiti konkurenciju u susjednoj Saudijskoj Arabiji.

 

Megalitni neboder Burj Kalifa u Dubaiju ostat će bez Guinnessove titule čim Saudijska Arabija završi s izgradnjom Kingdom Towera u Jeddahu. Početak radova na izgradnji tog nebodera, koji će biti visok tačno jedan kilometar počet će iduće sedmice, piše Construction Weekly, prenosi Dnevnik.

 

Konsultantska kompanija ACTS (Advanced Construction Technology Services) najavila je testiranje materijala za izgradnju Kingdom Towera. Za usporedbu, Burj Kalifa je visok “tek” 823 metra.

 

Cijena izgradnje Kingoom Towera procjenjuje se na 1,23 milijarde dolara i tebao bi imati 200 spratova i jedinstven panoramski pogled prema Crvenom moru. Za izgradnju će biti potrebno 80.000 tona čelika te oko 1,9 miliona kvadratnih metara betona.

 

Temelji te građevine ići će 60 metara u tlo, a morati će izdržati uvjete slane vode jer će se nalati vrlo blizu obale. ACTS će zbog toga testirati snagu različitih vrsta betona na takve uvjete.

 

Iako se radi o ambicioznom projektu, dr. Sang Dae Kim, direktor Vijeća za visoke zgrade smatra da je izvediv. “Trenutno možemo izgraditi toranj koji je visok kilometar, možda i dva. Sve više od toga bila bi nam ogromna domaća zadaća”, pojasnio je. 

 

bportal.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top