Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Pobjeda dolazi sa strpljenjem

Pobjeda dolazi sa strpljenjem

SLAVLJENJE

Ponavljaj sa kosmosom slavljenje Allaha. Kosmos slavi svoga Gospodara, pa Ga i ti slavi. Pazi da ptice i ribe ne slave Gospodara više od tebe. Tvoja je obaveza da budeš ustrajan u tome, da uvijek budeš privržen hvaljenju Allaha i da tvoj jezik bude vlažan od zikra, kako bi našao rahatluk, sigurnost, pouzdanje i smirenost. Onaj koji slavi Allaha uvijek Mu sedždu čini,i dok ide i dok radi. Onaj ko slavi Allaha je plemenit čovjek koji zna smisao života. Kako je samo lahak, ugodan i lijep ovaj način života, a najbolji je: “Neka je slavljen i hvaljen Allah (subhanallahi ve bi hamdihi).”

IBADET

Nemoj zaboraviti svoj udio u ibadetu, jer je on radost duše. Svaki užitak se završi, osim užitka ibadeta.I svaka slast prođe, osim slasti pokornosti, jer jedino Allah posjeduje tvoju sreću, pa ako Mu se pokoriš i obožavaš Ga, učinit će te srećnim i zadovoljnim. Zato umnogostruči približavanje Slavljenom i Uzvišenom Allahu, ustraj u zikru i pokoravaj se Njegovoj naredbi-ući ćeš u dva dženneta: džennet na dunjaluku i Džennet na Ahiretu. Posveti se ibadetu sa skrušenošću, pobožnošću, ljubavlju i silnom željom, jer je on ključ svakog uspjeha, pobjede, dobra, blagodati i milosti.

KNJIGE

Knjige podučavaju mudrosti, ali ne proizvode mudrace. Sablja ubija, ali ako je u junačkoj ruci. Plivanje se ne uči iz svezaka, već u vodi. Sport se ne uči sa ekrana, već na stadionu.

LOŠA NAVIKA

Ako si iskušan lošom navikom ili grijehom, usredsredi pažnju na njega dok se ne pokaješ i ne napustiš ga. Učini ga svojom glavnom brigom i nemoj zanemarivati suprotstavljanje njemu sve dok ga ne pobijediš. Budi strpljiv, jer uistinu, pobjeda dolazi sa strpljenjem.

PETAK

Obilježi petak ibadetom, jer je on dan odmora.

Pripremi se za džumu-namaz:

– kupanjem,

– mirisanjem,

– misvakom,

– lijepom odjećom,

 – ranim odlaskomu džamiju,

 – sadakom,

 – mnoštvom salavata na Poslanıka, a.s.,

– učenjem sure El-Kehf,

 – pažnjom za vakat u kome se primaju dove nakon ikindije, – slušanjem hutbe, – posvećivanjem ovome danu, jer je on trofej i najbolji dan,

 – smanjenjem posjeta ili dunjalučkih poslova u njemu, jer je on odmor, praznik, ibadet, rahatluk i sezona dobrih djela.

Izvor: Mapa pravog puta

Autor: Aid el-Karni

Za Akos.ba izdvojila i priredila: Elmedina R.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top