Plavu ribu stavite na jelovnik barem jednom sedmično
Puno je ljudi koji znaju da je za dobro zdravlje potrebno jesti ribu barem dva puta sedmično, no premalo je onih koji se tog principa i pridržavaju. Ribe ubrajamo u dijetne namirnice, odnosno namirnice koje sadržavaju malo kalorija, a predstavljaju izuzetno dobar izvor visoko vrijednih bjelančevina.
Pišu: dr.med. Renata Kutnjak Kiš, prim.mr.sc. Branislava Belović
Možete je kuhati u vodi ili na pari, peći u alu foliji, na žaru ili u pećnici. U mediteranskim zemljama riba se često priprema kuhanjem u vodi, dok kontinentalci taj način pripreme ribe premalo koriste.
Puno je ljudi koji znaju da je za dobro zdravlje potrebno jesti ribu barem dva puta sedmično, no premalo je onih koji se tog principa i pridržavaju. Ribe ubrajamo u dijetne namirnice, odnosno namirnice koje sadržavaju malo kalorija, a predstavljaju izuzetno dobar izvor visoko vrijednih bjelančevina.
Sadržavaju i važne minerale i vitamine. Plave morske ribe kao što su tuna, losos, srdela i skuša bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su posebno važne za zdravlje srca i krvnih žila. Naime, poznato je da dostatan unos omega -3 masnih kiselina u našoj prehrani smanjuje rizik nastanka ateroskleroze (stvaranja naslaga na krvnim žilama) te rizik stvaranja ugrušaka u krvnim žilama, a doprinose i smanjenju razine masnoća u krvi.
Važno je još istaknuti da su omega-3 masne kiseline važne za optimalan rast i razvoj. Dakle ribe su bogate tzv. dobrim masnoćama, naravno uz pretpostavku da prilikom pripreme ribe ne dodajemo preveliku količinu biljnih ulja, te ako ih ne pržimo u puno ulja.
Ako se odlučite kuhati ribu u vodi, tada joj dodajte povrće (mrkvu, luk, korijen peršina) te od začina lovorov list, papar, bijeli luk, sol, sirće. Pri takvom načinu pripreme se gubi nešto vitamina. Zato je bolje pripremati ribu kuhanjem na pari kada je gubitak minerala i vitamina zanemariv. Možete pokušati npr. filete oslića kuhati na pari u posudama koje su za to namijenjene ili na plitkom tanjuru kojeg položite na lonac sa kipućom vodom. Ribu pospite začinima i pokrijte je drugim tanjurom ili poklopcem. Tako će se riba skuhati u vlastitom soku.
Prije nego što je poslužite, posolite je i prelijete vlastitim sokom, a možete dodati i nekoliko kapi maslinovog ulja, malo sjeckanog bijelog luka i peršuna. Ribu možete dinstati u vlastitom soku u otvorenoj ili zatvorenoj posudi uz dodatak malo biljnog ulja i limunovog soka.
Riba je vrlo ukusna i ako se pripremi u alu foliji. Ako se odlučite za pripremu ribe na žaru, tada ploča ne smije biti previše zagrijana. Takvu ribu premažemo maslinovim uljem i također nakapamo limunovim sokom, a okus će biti još bolji ako u maslinovom ulju nekoliko dana stoji ružmarin.
Ribe, osobito veće, možemo peći u pećnici. Tepsiju s ribama u početku pokrijemo kraju pečenja kako bi riba dobila lijepu boju. Izbjegavajte prženje ribe, jer će tako upiti previše ulja, a uz to prilikom prženja ulja na visokim temperaturama, stvaraju se štetni spojevi.
Na kraju ćemo vam otkriti mali trik. Naime, nekima smeta specifičan miris ribe prilikom pripreme, koji se može izgubiti ako prije pripreme ribu operete u jako slanoj vodi (upotrijebite morsku sol).