U FokusuVijesti iz zemlje

Planski pokušaj uzurpacije vakufa od strane Općine Centar i austrijske ambasade

Uprkos upozorenjima Vakufske direkcije Općina Centar je nastavila pregovore s Ambasadom Austrije te je, čak, pripremila prijedlog izmjene odluke na način da Općina garantuje Ambasadi da Ambasada neće imati nikakve obaveze vezano za mukate.

Nezakoniti pokušaj prodaje objekta austrijske ambasade potvrđuje, nažalost, da je vakufska imovina u Sarajevu i danas na udaru, kako od strane domaćih destruktivnih snaga, tako i od strane nekih predstavnika međunarodne zajednice.

Nakon obraćanja predstavnika Vakufske direkcije Islamske zajednice i žestoke rasprave na sjednici Općinskog vijeća (OV) Centar, održanoj u četvrtak, tačka o prodaji tog objekta povučena je s dnevnog reda sjednice.

Ispostavilo se, naime, da vijećnici Općinskog vijeća Centar nisu imali ni dovoljno informacija o odluci koju im je pripremio načelnik sa svojim službama.

„Zahvaljujući savjesnim vijećnicima saznali smo za spornu tačku, te zatražili da predstavnici Vakufske direkcije budu prisutni na sjednici i da vijećnicima obrazlože šta je mukata. Nakon obraćanja, te nakon rasprave, sporna tačka o prodaji objekta je povučena s dnevnog reda“, potvrđeno je za Agenciju MINA iz Vakufske direkcije.

Odluka o prodaji objekta Ambasadi Austrije donesena je krajem 2020. godine. Prilikom pripreme ugovora uvidjelo se da je u C teretnom listu upisana mukata, odnosno dužnost svagdašnjeg vlasnika nekretnine da plaća zakup u korist Skenderpašinog vakufa. Dakle, radi se izvorno o vakufskom zemljištu.

Imovina je preknjižena, ali je ostala upisana mukata.

„Kada je Općina htjela da potpiše ugovor, uvidjeli su da to nije moguće zbog tereta. Tada se obraćaju nama sa zahtjevom da im damo brisovnu dozvolu. Naravno, mi to nismo mogli uraditi, i jedini način da se to pitanje riješi bilo je transformacijom vakufa. S Općinom, međutim, nismo mogli naći kompromisno rješenje“, navode iz Vakufske direkcije.

Uprkos upozorenjima Vakufske direkcije Općina Centar je nastavila pregovore s Ambasadom Austrije te je, čak, pripremila prijedlog izmjene odluke na način da Općina garantuje Ambasadi da Ambasada neće imati nikakve obaveze vezano za mukate.

Planski pokušaj uzurpacije vakufske imovine ipak je propao zahvaljujući pojedincima koji su stali na stranu vakufa.

„Naš cilj jeste da mukata nastavi egzistirati i da istu oživimo, odnosno da oživimo ovaj vakuf u čiju korist je uspostavljena mukata. Određeni broj vijećnika stao je na stranu vakufa i to nas raduje. Očekujemo da se u narednom periodu nastave razgovori s Općinom“, kazali su za Agenciju MINA iz Vakufske direkcije.

Simptomatično je, u ovom slučaju, da je Općina Centar u jednom trenutku nastavila rješavati predmet u potpunosti isključivši Islamsku zajednicu, na što je pristala i Ambasada Austrije u našoj zemlji. Takvo nešto u svojoj zemlji zasigurno ne bi učinili. 

Ilustrativan je to prizor kako bezobzirnog nepoštivanja vakufske imovine, Islamske zajednice, važećih zakonskih normi, tako i samih vijećnika.

Takav postupak i odnos prema vakufskoj imovini podsjeća na uhodani sistem agresivne kampanje i stoljetne uzurpacije vakufske imovine, smišljeno, zlonamjerno, kroz provođenje raznovrsnih mjera, zakonskih ujdurmi i restriktivnih odluka.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button