
Sastojci:
Za tijesto:
-
500 g lisnatog tijesta (kupovno, odmrznuto)
Za punjenje – pasta od badema:
-
200 g mljevenih badema
-
100 g šećera u prahu
-
1 vanilin šećer
-
1 jaje
-
1 kašika omekšalog maslaca
-
1–2 kašike mlijeka (po potrebi)
-
Prstohvat soli
-
Nekoliko kapi ekstrakta badema (po želji)
Za premazivanje:
-
1 žumance
-
1 kašika mlijeka
Priprema:
-
Priprema fila: U jednoj posudi pomiješaj mljevene bademe, šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodaj jaje i omekšali maslac, pa sve dobro izmiješaj dok ne dobiješ glatku masu. Ako je smjesa pregusta, dodaj jednu do dvije kašike mlijeka da bi bila maziva. Po želji dodaj i nekoliko kapi ekstrakta badema.
-
Priprema tijesta: Lisnato tijesto razvuci na blago pobrašnjenoj podlozi u oblik pravougaonika. Fil rasporedi po sredini tijesta, ostavljajući rubove slobodnim. Preklopi krajeve tijesta preko fila i dobro zatvori ivice (možeš ih pritisnuti viljuškom). Po želji možeš napraviti rolnu ili pitu u obliku pisma.
-
Premazivanje: Umuti žumance s kašikom mlijeka i premaži pitu po vrhu.
-
Pečenje: Stavi pitu na pleh obložen papirom za pečenje i peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180–190°C, oko 25 do 30 minuta, dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
-
Posluživanje: Pitu ostavi da se malo ohladi, pa po želji pospi šećerom u prahu. Najbolje se služi mlaka, uz kahvu ili čaj.