Kulinarstvo

Pita od lisnatog tijesta s pastom od badema

Miris djetinjstva uz dašak elegancije

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g lisnatog tijesta (kupovno, odmrznuto)

Za punjenje – pasta od badema:

  • 200 g mljevenih badema

  • 100 g šećera u prahu

  • 1 vanilin šećer

  • 1 jaje

  • 1 kašika omekšalog maslaca

  • 1–2 kašike mlijeka (po potrebi)

  • Prstohvat soli

  • Nekoliko kapi ekstrakta badema (po želji)

Za premazivanje:

  • 1 žumance

  • 1 kašika mlijeka


Priprema:

  1. Priprema fila: U jednoj posudi pomiješaj mljevene bademe, šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodaj jaje i omekšali maslac, pa sve dobro izmiješaj dok ne dobiješ glatku masu. Ako je smjesa pregusta, dodaj jednu do dvije kašike mlijeka da bi bila maziva. Po želji dodaj i nekoliko kapi ekstrakta badema.

  2. Priprema tijesta: Lisnato tijesto razvuci na blago pobrašnjenoj podlozi u oblik pravougaonika. Fil rasporedi po sredini tijesta, ostavljajući rubove slobodnim. Preklopi krajeve tijesta preko fila i dobro zatvori ivice (možeš ih pritisnuti viljuškom). Po želji možeš napraviti rolnu ili pitu u obliku pisma.

  3. Premazivanje: Umuti žumance s kašikom mlijeka i premaži pitu po vrhu.

  4. Pečenje: Stavi pitu na pleh obložen papirom za pečenje i peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180–190°C, oko 25 do 30 minuta, dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

  5. Posluživanje: Pitu ostavi da se malo ohladi, pa po želji pospi šećerom u prahu. Najbolje se služi mlaka, uz kahvu ili čaj.

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button