Zanimljivosti

Pet savjeta za početnika u fotografisanju

Piše: Tomislav Buza

Moguće je da upravo vi sa Canon EOS 1000D fotićem možete raditi bolje fotke od kolege koji ima profesionalni i do desetak puta skuplji Nikon D3x.

Svaka fotografija je dobra fotografija, ako je ona vama dobra, ako je ispala onako kako ste upravo vi željeli. Nedajte se smesti raznim “naprednim fotografima” koji vam govore da imate previše boje, da je krivi kadar, da nema kompozicije, da ste loše i slično. Vi ste autor svoje fotke i ako je ona vama odlična, onda je velika šansa da je odlična. A s vremenom će te postajati sve bolji i bolji.

Moje fotografije su loše?

Lagano je pomisliti da su Vaše fotografije loše. Svi krećemo od početka pa čak i nemamo pojma o ičemu što se tiče fotografije. Učenje o fotoaparatu kojeg posjedujete može biti krivudav put, i naravno da će na tom putu biti dosta loših fotografija za svaku dobru koju napravite. To je priroda učenja. Svaki puta kada kreirate fotografiju, postajete malo bolji. Stoga nemojte upasti u zamku da morate praviti perfektne fotografije svaki put.

Moj fotoaparat nije dovoljno dobar?

Skupa oprema ne mora nužno značiti bolje fotografije. Ako ne znate iskoristiti puni potencijal svoga fotoaparata, tada vam ni najskuplja oprema neće garantirati izvrsne rezultate. To je tužna činjenica, međutim fantastične fotografije dolaze upravo iz svih kvalitativnih nivoa opreme. Vremena za napredak ima, i tek kada osjetite potrebu da jednostavno ne možete dalje napredovati, tek onda se odlučite na prelazak u višu klasu opreme.

Trudim se, ali mi svejedno ne ide dobro.

Prvo, ne postoji krivi put za stvaranje fotografije. Mnogi početnici se osjećaju neadekvatni zato što ne razumiju ručne postavke te ih ne mogu uspješno koristiti. Nemojte pasti na tu psihološku zamku! AUTO postavka i nije toliko loš izbor.

U svijetu digitalne fotografije nema posljedica od slikanja stotina fotografija, čak i ako je većina njih užasna. Koga briga? Svaki put ste malo malo bolji, uostalom tu je DELETE funkcija. Tehnika fotografiranja je širok pojam. Tu također nemojte zapasti u psihološku zamku. Kreirajte neki put, imajte plan, učite dio po dio. Vježbajte na jednoj opciji, zatim krenite u nove.Kombinirajte više različitih postavki, one su savladive i savladati ćete ih. Sva stvar je u učenju i prakticiranju.

Nikad neću uspjeti napraviti fotografiju kao što to rade profesionalci.

Zapamtite – i profesionalci su nekada bili početnici! Svatko od njih je negdje morao početi. Nemojte se obeshrabriti, učite od njih. Proučavajte njihov rad i metode. Prihvatite ih kao inspiraciju za vježbu, razvoj i nastavak bavljenja fotografijom. Jer jednog dana će netko i za Vas reći kako ste profesionalac, i uzeti Vas kao uzor i inspiraciju.

Zadovoljan/na sam rezultatima, ali fali ono nešto.

Jedna od prednosti digitalnih fotografija jest njihova naknadna i jednostavna obrada na računaru. Upravo ta obrada može ponekad promijeniti cijelo lice fotografije. Važno je znati da je i naknadna obrada fotografije jedna velika i moćna alatka kojom se služe i najbolji fotografi diljem svijeta. Taj postupak može znatno pridonijeti da nam ne fali ono nešto na fotografiji, te da bismo istu učinili boljom i oku ugodnijom. Nekad za vrijeme dok nije postojala digitalna fotografija i dok se snimalo na film, takvo što nije bilo moguće. U analognom dobu mjesta za pogrešku su bila mala, dok danas nisu. Stoga nemojte upasti i u ovu zamku! Korisno je i poželjno znati se koristiti nekim alatom za obradu fotografije, a dosta proizvođača kupnjom njihovog aparata daje adekvatni software za obradu. Nemojte stoga biti u nedoumici da Vam je Photoshop primjerice težak i kompliciran, a software na cd-u koji ste dobili sa fotoaparatom skuplja prašinu u nekoj ladici! Budite samouvjereni, vjerujte da ste napravili sve što treba prije nego što ste ?okinuli” fotku, a nedostatke npr. kontrasta i boje u par laganih poteza možete dodati na računalu. Iskoristite i taj dio digitalne fotografije, ne brišite nevaljale slike, većinu ćete uspjeti popraviti, a od nekih dobiti vrlo zanimljive i neobične motive.

Fotografija

Povezani članci

Back to top button