Ekonomija

Peradari traže bolji tretman i subvencije: Država mora podržati domaću proizvodnju i izvoz

Kvalitet domaćeg pilećeg mesa nije upitan, ali će sistem kontrole “od polja do stola” biti provjeravan sa dolaskom inspekcije FVO-a

Pritisnuti sve većim problemima poput nelojalne konkurencije i nedostatkom podsticajnih mjera, fabrike iz oblasti peradarske industrije osnovale su Koordinacioni odbor peradara/živinara Bosne i Hercegovine. Za predsjednika je izabran Predrag Miličić iz firme Agreks d.o.o., a za podpredsjednika Edin Jabandžić, tehnički direktor u firmi Madi d.o.o. Tešanj.

Zadovoljenje standarda

Cilj ovog odbora je borba za bolji tretman ove grane privređivanja, omogućavanje izvoza peradarskih proizvoda u zemlje EU-a, uspostavljanje mehanizama kontrole uvoza u prijelaznom periodu primjene sporazuma i eliminiranje svih parafiskalnih davanja koja opterećuju proizvodnju.

Kako je za Faktor kazao Edin Jabandžić, Odbor će intenzivno sarađivati sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Uredom za veterinarstvo BiH i boriti se za bolji položaj ove grane industrije.

– Madi i ostali proizvođači iz Odbora spremni su za dolazak FVO inspekcije. Kada je inspekcija prošli put došla, sve firme su zadovoljile standarde, međutim sistem kontrole „od polja do stola“ na nivou države nije dobio prolaznu ocjenu. Nadamo se da će ovog puta sistem dobiti pozitivnu ocjenu – navodi Jabandžić.

Prema njegovim riječima, kvalitet domaćeg pilećeg mesa na nivou je EU-a, jer se u BiH ne koriste genetski modificirane žitarice.

– Apsolutno, od jajeta do pileta, sve prolazi stroge veterinarske kontrole i ne bi trebalo da bude bojazni za izvoz. Mi se bojimo da će izostati podrška države i borit ćemo se da dobijemo izvjesne mjere zaštite putem subvencija. Svima je dobro poznato da EU izdvaja značajan novac da subvencionira svoju prozivodnju. Pred nama je izazov kako se oduprijeti cijenama konkurencije na evropskom tržištu – objasnio je naš sagovornik.

Angažman države

Na pitanje hoće li najavljeni izvoz piletine u Evropsku uniju isprazniti domaće klaonice, Jabandžić je kazao da je godišnja proizvodnja u BiH oko 35 miliona brojlera, a da je kapacitet Madijeve klaonice 25 miliona brojlera na godinu.

– Ovo jasno govori da Bosna i Hercegovina ima ozbiljan potencijal za proizvodnju pilećeg mesa, ali ga treba iskoristiti na pravi način. Država se mora angažirati na zaštiti i podršci domaćoj proizvodnji, kako bismo povećali proizvodnju, izvoz i samim tim zaposlili nove radnike – poručio je Jabandžić.

Akos.bba

Povezani članci

Back to top button