Kulinarstvo

Pekarske kifle

 
Sastojci:
 
1kg brašna
2 čajne kašike soli
100ml mlakog mlijeka
2 kašike germe/kvasca
2 kašike šećera
+ 1 kašika brašna
100ml ulja
400ml vode
1 kašika bijelog sirćeta
 
Priprema:
U jednu šolju staviti germu, šećer i jednu kašiku brašna te preliti mlakim mlijekom i dobro izmješati.
 
Ostaviti da stoji 10-tak minuta.
 
U veću posudu sjediniti brašno i so.
 

Mlaku vodu sastaviti sa sirćetom i uljem.

Kada je kvasac nadošao, istresti ga u posudu sa brašnom. Sve zakuhati makom vodom koju smo pomiješali sa uljem i sirćetom.

Mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Prekriti plastičnom folijom i ostaviti na toplo mjesto da stoji sat vremena. 

 
Kada je tijesto nadošlo, ponovo ga mijesiti, poklopiti folijom i vratiti na tolpo mjesto još 30 minuta.
 
Tijesto podijeliti na 16 loptica i ponovo ostaviti da stoji još 10 minuta.
 

Svaku lopticu razvaljati i smotati u kiflu.

Redati na pleh na koji ste stavili papir za pečenje, kifle “umiti” vodom i posuti krupnom soli.

Peći u zagrijanoj rerni na 480F (250C) 15 minuta.

 
 
Recept: Enida Sejdić Bašić
 
 
Akos.bA
 
 
 

 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button