Islamske temeU Fokusu

Pečat Kur’ana na Dan Arefata

U petak, 8.7.2022. godine, nastupa 9. zul hidždže – Dan Arefata. Isto u petak, 9. zul hidždžeta 10. godine po hidžri, Poslanik, alejhi selam, nam je ostavio Poruku na Oproštajnom hadžu. Tog mubarek dana je kazao:

“Zaista su vaši životi, zaista su vaši imeci, zaista je vaša čast među vama sveta, onako kako je svet ovaj vaš dan, ovaj vaš mjesec i ovo vaše mjesto!”

Na ovaj sveti dan je objavljen i ajet koji važi za pečat Kur’ana:

الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا

„Danas sam vam upotpunio vašu vjeru i podario vam tačnu mjeru svoje blagodati i zadovoljan sam da vam islam bude vjera…“ (Ma’ida, 3.)

Ovaj ajet, kojeg većina mufessira smatra posljednje objavjenim, zaokružuje poruku koja nam je ostavljena kao savršen propis i program života. Nakon njega niti jedan novi propis nije objavljen i njime se upotpunjuje misija Vjerovjesnika alejhi selam za kojeg svjedočimo da nam je dostavio poruku.

U istom ovom ajetu, u dijelu koji prethodi navedenom iskazu Allah kaže:

الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِن دِينِكُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ ۚ الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا

… Danas su poricatelji izgubili svaku nadu (da ćete odustati) od vaše vjere, pa ne strepite pred njima nego preda mnom strepite. Danas sam vam upotpunio vašu vjeru i podario vam tačnu mjeru svoje blagodati i zadovoljan sam da vam islam bude vjera… (Ma’ida, 3.)

U ovome ajetu imamo dvije suprotstavljene radnje koje se kao tasovi vage klate u skladu sa onim kojoj se strani ljudi priklanjaju više. Allah je upotpunio vjeru, pa su poricatelji izgubili nadu… Svaki put kad istina raste laž propada. U srcu koje je sigurno u Gospodara i koje posvećeno ispunjava propise i uzima Allahovu vjeru u potpunosti nema mjesta lutanju, kolebanju, nesigurnosti… Svaki put kad se djelić, koliko god mali bio, oduzme ili izostavi, uzimajući ono od vjere što nam se svidi i ostavljajući ono što nam ne odgovara, zanemaruje se istina i laž stupa na scenu.

U onom trenutku u kojem se upotpuni praktikovanje šavršenog moralnog zakona u srcu ne ostavlja se prostor lažnim kumirima, dok svaka krnjavost ukazuje prostor skretanju s pravog puta.

Allah je upotpunio vjeru i On je Svemogući štiti. Njena stabilnost i postojanje ne ovisi od našeg potpunog praktikovanja, niti joj može štetu nanijeti naš manjkav pristup. Ipak, mi smo ti koji su u potrebi da upotpunimo svoje praktikovanje kako bismo pripadali onom ispravnom tasu vage i kako bi Gospodar bio zadovoljan nama.

Piše: Arnela Ljevo

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button