Vijesti iz svijeta

Palestinski sveštenik Awad: Žile kucavice se odsjecaju s jednog na drugi kraj Palestine

Palestinski narod je jedan, kršćani i muslimani. Svi smo na istoj strani, braneći Palestinu i naše svete vrijednosti, poručio je Awad

Duhovni vođa grčko-pravoslavne zajednice u Ramallah na okupiranoj Zapadnoj obali Elias Awad osudio je izraelske napade i poručio da se žile kucavice sijeku s jednog kraja na drugi kraj Palestine, javlja Anadolu.

Sveštenik Awad k prisustvovao je Evropskom samitu za Palestinu koji su u istanbulskoj palati Ciragan, a s novinarom Anadolu je razgovarao o sve nasilnijim napadima Izraela na Palestince.

Istakao je da je prisustvovao programu sa delegacijom koju čine muslimansko i kršćansko sveštenstvo, a koju predvodi glavni sudija Palestine Mahmuda al-Habasha.

“Došli smo iz Palestine, koja je ovih dana ranjena. Žile kucavice Palestine se odsjecaju s kraja na kraj, i u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. Djeca našeg naroda su izložena napadima, kršenjima prava i hapšenjima“, rekao je Awad.

– Kršćani i muslimani u Palestini su na istoj strani –

On je kazao da su svi Palestinci, bilo muslimani ili kršćani, izloženi izraelskim napadima.

“Palestinski narod je jedan, kršćani i muslimani. Kršćani su također izloženi istoj stvari kojoj su izloženi muslimani. Svi smo na istoj strani, braneći Palestinu i naše svete vrijednosti. Posebno Jerusalem, koji je podvrgnut judaizaciji. Mi ga branimo“, poručio je Awad.

Palestinski sveštenik Awad pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži opravdanu palestinsku borbu.

“Pozivamo cijeli svijet da podrži našu palestinsku stvar za uspostavljanje slobodne palestinske države s Jerusalimom kao glavnim gradom“, poručio je on.

Navodeći da će mir na Bliski istok doći tek uspostavom palestinske države, Awad je rekao da Palestinci prvi pružaju ruku za mir.

– Džamije i crkve na meti izraelskih napada –

“Ubijanje nevine djece i žena je izuzetno opasno i ova situacija uništava Palestinu. Danas smo pozvali svijet da zaustavi destruktivni rat u Palestini. Kao palestinski narod, mi na ovo ne gledamo kao kršćani ili kao muslimani. Crkve su bombardovane na isti način kao i džamije, a i kuće kršćana su bombardovane baš kao i muslimanske“, kazao je Awad.

Awad je naglasio da je Izrael objavio rat cijelom palestinskom narodu, uključujući sva njihova svetišta, historiju, sela i gradove.

– Otkazana praznična proslava –

Sveštenik Awad je dalje kazao da su zbog aktuelne situacije otkazali proslavu božićnih i novogodišnjih praznika i da će prakticirati isključivo vjerske obrede.

“Na prvim smo linijama naše borbe. Nadamo se da će Božić dovesti do uspostavljanja palestinske države i oslobođenja Palestinaca, a to će biti naš praznik“, kazao je Awad.

Skup u Istanbulu organizirali su Palestinsko pravosuđe i turska Yeni Refah Partija, a učestvovali su predstavnici vjerskih, akademskih i političkih zajednica iz 50 država.

Izrael od 7. oktobra izvodi žestoke napade na Pojas Gaze u kojem je do sada ubijeno najmanje 17.177 Palestinaca, uključujući 7.112 djece i 4.885 žena.

Izraelske snage i jevrejski doseljenici su u tom periodu intenzivirali i napade na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i u Al-Qudsu (Jerusalem), gdje je ubijeno najmanje 272 ljudi.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button