Kolumne i intervjuiU Fokusu

Ovogodišnja politička kampanja će biti od negativna na kvadrat do odvratno negativna

Ako se po jutru dan poznaje, ova politička kampanja će biti od negativna na kvadrat do odvratno negativna, a mogući su čak i sukobi.

Teško je više procijeniti da su govor mržnje pomiješan sa otvorenim antiustavnim djelovanjem, i zloupotrebom principa konstitutivnosti, ciljano spremani za predizbornu kampanju ili je to već sastavni dio strategije razaranja države Bosne i Hercegovine. Sada je već svejedno, jer tužilaštva su propustila sankcionirati i jedno i drugo i treće, tako da možemo mirno spavati (neke vrste) sukoba će biti. Kako nije bilo sankcija, javnost je odreagovala kako je jedino mogla – podijeljeno, a dijelom i frustrirano. 

Stvara se takva klima u kojoj uvrede, fašističko orgijanje, mržnja, napadi, pa onda iznošenje planova o ponovnom ujedinjavanju i zbližavanju “srpskih zemalja”, zatim otvorene prijetnje “legitimnom konstitutivnom ravnopravnošću” u momentu kada je “svijet digao ruke od Bosne”, bivaju lahko medijsko štivo tek da se protraći vrijeme između dva ljetna pljuska ili dva kupanja na plaži. Kako god, šum u komunikaciju je proizveo buku ogromnu i zaglušujuću. 

Sve da se sada i nađu ljudi od ideje i misije spremni da se suoče sa prijeko potrebnim reformama (ali onim pravim, ne folerskim) najprije ustavno-pravnom u smjeru dokidanja anahrone i pogubne konstitutivnosti tog posljednjeg bastiona recidiva boljševizma u srcu Evrope, i uspostavljanja istinske demokratije bazirane na građaninu kao suverenu sa svim njegovim pravima i odgovornostima; zatim, reformom poreskog sistema koji je postao nesavladiva prepreka snažnijem razvoju; reformom obrazovanja i zdravstva; i radikalnim promjenama u organizaciji i funkcionalnosti administracije, pa da to sroče u jedan normalan predizborni program i preuzmu odgovornost… – i onako ne bi vrijedilo. Niko od ove zaglušujuće dreke i izljeva mržnje i šovinzima ne bi ništa čuo niti shvatio. 

Za reforme stranaka je svakako već prekasno. A nema napretka bez demokratskih, snažnih i programski orijentiranih stranaka. Ništa, sačekat ćemo nove ljude za bolja vremena ako Bog da.
Barem to (čekati) umijemo.

Piše: Adis HASAKOVIĆ

mcm.ba

Povezani članci

Back to top button