Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Ovo su najveći mitovi vezani uz punjenje baterija pametnih mobitela

Ovo su najveći mitovi vezani uz punjenje baterija pametnih mobitela

Baterije koje se ugrađuju u smartfone u posljednjih su nekoliko godina osjetno napredovale. No, i dalje korisnici ne znaju kako ih pravilno puniti, kada ih puniti, kojim punjačem… u nastavku otkrivamo neke mitove, piše portal Tehnologija.me.

Nekada su stvari bile drugačije. Postojala su neka drugačija pravila kako puniti i prazniti baterije u smartfonima. No, korisnici zaboravljaju kako su ranije baterije bile skroz drugačije, a da ne govorimo o tehnologiji baterijama koje tek dolaze i koje će opet biti drugačije.

U nastavku donosimo Top 5 najvećih zabluda za koje korisnici misle da su pravilo, a u stvari su u velikoj zabludi.

MIT broj 1 – ako ostavite smartfon puniti preko noći oštetićete bateriju

Sigurno vas je neko od prijatelja savjetovao: “Nemoj puniti bateriju preko noći, oštetićeš i pregrijati bateriju”. Istina je upravo suprotna – smartfoni su danas dovoljno inteligentni (naglasak na “dovoljno”) i znaju prepoznati kada je baterija napunjena do kraja, tako da automatski isključuju punjenje.

Ili još bolje, današnji smartfoni i načini punjenja su toliko inteligentni da maksimalnom brzinom bateriju pune do negdje 80% kapaciteta, a do 100% punjenje će se usporiti.

MIT broj 2 – bateriju treba puniti samo kada je potpuno prazna

Netačno. Litijum-ionske (takođe i litijum-polimerske) baterije koje se nalaze u novim smartfonima, tabletima i drugim uređajima ne pate od takozvanog “memorijskog efekta” od kojeg pate nikal-kadmijumske (NiCd) ili nikal-metal-hibridne (NiMH) baterija. Memorijski efekt nastaje kod tih baterija kada ih dopunjavate (kada nisu potpuno prazne) – ako ste bateriju počeli puniti na 50%, kada se slijedeći puta baterija isprazni do 50% reagovaće kao da je ispražnjena do kraja.

To je slikovito rečeno, a stvari je još zanimljivija jer postoje brojne debate oko toga je li memorijski efekt zaista postoji. Kako god bilo, to nema veze s litijum-ionskim baterijama u smartfonima. Dakle, možete ih dopunjavati kada i kako hoćete.

MIT broj 3 – punjenjem smartfona baterija se s vremenom kvari

Tačno, ali djelimično. Činjenica je kako litijum-ionske baterije s vremenom gube svoju snagu. U Appleu objašnjavaju kako jedan ciklus punjenja nema veze koliko puta punite bateriju u smartfonu, nego koliko je puta ispražnjena 100%. Na primjer, ako bateriju dva dana punite na 50% energije, to se računa kao jedno punjenje.

No, činjenica je kako s vremenom kapacitet baterije opada, no daleko sporije nego što to vi mislite.

MIT broj 4 – Nije dobro koristiti smartfon dok je na punjaču

Opet netačno. Velik broj ljudi misli ako telefonirate na smartfonu koji je spojen na punjač može doći do kratkog spoja, ili će vas pak udariti struja. U praksi nije tako. U stvari, to se može dogoditi ako koristite smartfon dok ste u kadi, ili ako je punjač neispravan ili neka “jeftinjoza”.

Ako npr. sjedite za radnim stolom i zazvoni vam smartfon spojen na punjaču, slobodno komunicirajte, šaljite poruke, što god. Ništa se neće dogoditi niti pokvariti. Ono što je isto činjenica je kako će se baterija brže napuniti dok ga ne koristite, tako da je lagani savjet ne koristiti smartfon dok se puni.

MIT broj 5 – neoriginalni punjači će pokvariti/uništiti bateriju

Smiješno. Upravo postoje proizvođači koji proizvode vrhunske punjače, a koji su u velikoj većini slučajeva bolji od originalnih. Jedan takav primjer je Arctic Smart Charger 8000 koji je vrhunski brzi punjač za više uređaja istovremeno.

Ipak, ovo može biti istina ako ste kupili neki jeftini “no name” punjač na eBayu ili ko zna gdje, a koji je sumnjivog porijekla. Tada se svašta može dogoditi. Takav punjač može oštetiti bateriju u smartfonu, ili pak zapaliti uređaj.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top