Ekonomija

Ovo je tek početak: Qatar Airways zapošljava 81 radnika u BiH

Prvi avion kompanije Qatar Airways, na relaciji Doha – Sarajevo, sletio je jučer na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Tim povodom danas je u hotelu Bristol održana konferencija za medije na kojoj je izvršni direktor Qatar Airways grupacije Akbar Al Baker iznio impresivne podatke o kompaniji koja je za 20 godina postojanja dobila najvrijednija priznanja, danas leti na 150 destinacija i jedna je od najbrže rastućih aviokompanija u svijetu.

– U našoj kratkoj istoriji od samo 20 godina, dobili smo veliki broj priznanja. Ne vjerujem da je bilo koja druga kompanija u istoriji avijacije dobila nagrade i priznanja kakva smo mi dobili – istakao je Al Baker.

Aviokompanija godine

Mnogobrojne nagrade svjedoče o kvalitetu Qatar Airwaysa. Prvu od njih kompanija je dobila za aviokompaniju godine a bili su prepoznati i kao najbolja aviokompanija sa pet zvjezdica u svijetu. Prestižnu Skytrax-ovu nagradu „Aviokompanija godine“ dobili su 2011, 2012, 2015 i ponovo 2017.

Dobili su i priznanja kao kompanija koja ima najbolje proizvode biznis klase, zatim najbolja kompanija koja vozi na daleke destinacije te kompanija s najboljim osobljem u avionima.

Nastala 1997. godine, kompanija je već tokom prvih 13 godina imala stotine destinacija širom svijeta a danas leti u više od 150 poslovnih i turističkih destinacija na šest kontinenata.

Qatar Airways posjeduje i najmlađu flotu na svijetu. Ona broji 200 najsavremenijih aviona koji su u prosjeku stari samo pet godina.

Kako je naveo Al Baker, svakih desetak dana dobijaju nove avione, dok trenutno imaju i više od 350 naručenih aviona, koje očekuju. Ukupna vrijednost svih letjelica prelazi 90 milijardi dolara.

Osim toga, sada su i treći najveći operater kargo prijevoza u svijetu.

Među osobljem i piloti iz BiH

– Mi nismo samo aviokompanija, između ostalog, imamo hotele sa pet zvjezdica širom svijeta, duty-free prodavnice na aerodromima – kazao je Al Baker te dodao da i pored nabrojajih dostignuća, ne namjeravaju da uspore već planiraju rast i proširenje flote kao i uvođenje novih letova.

Kompanija širom svijeta zapošljava više od 46,000 profesionalaca a odnedavno su među njima i građani BiH.

– Osamdeset jedan član posade je iz BiH, kao i neki od naših pilota. Taj broj će nastaviti da raste kako budemo proširivali naše poslovanje s BiH – najavio je Al Baker.

Let na novouspostavljenoj direktnoj avioliniji ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine traje pet sati a odvijaće se četiri puta sedmično: nedjeljom, utorkom, srijedom i petkom.

Ukoliko interes bude onakav kakvim se očekuje, kompanija će uskoro uvesti svakodnevne letove a po potrebi taj broj biće i udvostručen.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button