Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Otvorena izložba fotografija „Sarajevo/Istanbul – biseri osmanske arhitekture“

Otvorena izložba fotografija „Sarajevo/Istanbul – biseri osmanske arhitekture“

 U Bošnjačkom institutu u Sarajevu u četvrtak je otvorena izložba fotografija “Sarajevo/Istanbul – biseri osmanske arhitekture” autora Kenana Šurkovića i Elvire Bojadžić, javlja Anadolu Agency (AA).

Šurković je tom prilikom istakao kako je izložba dio većeg projekta čiji je cilj promocija osmanskog kulturnog naslijeđa u BiH i Turskoj.

“Vrhunac projekta će biti fotomonografija pod nazivom “Osmanska arhitektura Sarajeva” koja će biti objavljena za nekoliko mjeseci. Cilj nam je bio da predstavimo osmansku arhitekturu Sarajeva i Istanbula zato što ta dva grada imaju mnogo zajedničkih poveznica. Recimo, mnogi Bošnjaci su išli iz Sarajeva i BiH u Istanbul i tamo pravili velike karijere, umjetničke, političke. S druge strane, sarajevske džamije, ove kupolne džamije, projekti su Centralnog arhitektonskog ateljea osmanskog carstva”, rekao je Šurković.

Istakao je također kako su u Sarajevu i BiH podignute brojne arhitektonske građevine koje su prethodno izgrađene u Turskoj.

“Najbolji projekti koji su se tamo radili, realizovani su, između ostalog, i u Sarajevu. Jedna od poveznica Sarajeva i Istanbula je i to što su klasične osmanske građevine iz Istanbula izgrađene u Sarajevu na istom kvalitativnom nivou. Zato, za sarajevske kupolne džamije možemo reći da po kvalitetu ne zaostaju za istanbulskim džamijama tog tipa. Ta ljepota i jednih i drugih se može vidjeti”, kazao je Šurković.

Otvaranju izložbe su prisustvovali predstavnici Ambasade Republike Turske u Sarajevu, poznate ličnosti iz kulturnog života BiH i veliki broj građana.

Kenan Šurković i Elvira Bojadžić, autori fotografija i osnivači Islamic Arts Magazina, intenzivno su, duži vremenski period, istraživali i fotografisali osmanske spomenike u Turskoj i Bosni.

Izložba fotografija “Sarajevo/Istanbul – biseri osmanske arhitekture”, koju čine 24 fotografije, bit će otvorena do 4. februara, a planirano je da, nakon Sarajeva, bude postavljena u Konjicu i u Mostaru.

Izložba je dio projekta “Promocija osmanskog kulturnog naslijeđa Bosne i Turske”, a pokrovitelj je Vlada Republike Turske.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top