Književni kutakU FokusuVijesti iz zemlje

Otvaranje „Muzeja knjige“ na 485. godišnjicu Gazi Husrev-begove biblioteke

U Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu će, u petak, 14.1.2022. godine, sa početkom u 13:00 sati, biti organizirana svečanost povodom 485. godišnjice rada i postojanja ove naučno-kulturne institucije.

Tim povodom će biti zvanično otvoren „Muzej knjige“ u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, uz predavanje akademika Abdulaha Sidrana pod nazivom „Mi imamo dvije domovine: Bosnu i knjigu“.

Plaketa za doprinos u radu Gazi Husrev-begove biblioteke, ove godine, će biti dodijeljena Bilalu Hasanoviću, a zaslužnim pojedincima i organizacijama koje su pružile podršku Biblioteci u 2021. godini biti će dodijeljene zahvalnice.

S obzirom na epidemiološke mjere i ograničen broj gostiju koji mogu prisustvovati ovom kulturnom događaju, svečanost i predavanje će se moći pratiti direktno na Facebook profilu Gazi Husrev-begove biblioteke. Osim toga, za sve zainteresirane građane „Muzej knjige“ će biti otvoren za besplatne posjete u periodu od 17. do 21. januara 2022. godine u terminu od 9:00 do 18:00 sati.

Postavka „Muzeja knjige“ u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu je podijeljena na trinaest tematskih cjelina putem kojih su prikazani gotovo svi segmenti bibliotečke građe, te izdvojeni raritetni muzejski eksponati, koji zajedno predstavljaju zaokruženu cjelinu onog što ovu instituciju čini prepoznatljivom u ovom dijelu Evrope. Dakle, u fokusu nove muzejske postavke je pisana riječ predstavljena u formi rukopisa, dokumenata, periodičnih i monografskih publikacija, te raritetnih muzejskih predmeta koji zajedno svjedoče višestoljetnu privrženost ovdašnjih stanovnika knjizi i pisanoj riječi.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button