Vijesti iz svijeta

Otac Manuel Musallam pozvao Palestince da ne napuštaju Gazu, a kršćane da učestvuju u borbi za odbranu…

Otac Manuel Musallam, član Kršćansko-islamskog odbora za podršku Jerusalemu i Svetim mjestima, izrazio je u video snimku punu solidarnost s otporom cionističkom okupatoru u Gazi, pozivajući stanovnike da ne napuštaju Gazu, te pozivajući kršćane da učestvuju u borbi za odbranu Gaze.

Otac Manuel je započeo svoj govor pozivajući narod Gaze da čvrsto stoji “na svakom pedlju zemlje i na svakom zrnu pijeska. Ostanite u svojim domovima. Čuvajte se da ne unište vašu volju i vašu hrabrost. Ako su vam domovi uništeni, ne idite vi iz Gaze.”

Zatim je dodao: “Danas je dan oslobođenja i poraza cionističkih osvajača. Otišli ste jednom, pa nemojte odlaziti dvaput, da bi pobjedilo vaše pravo na vašu zemlju. Ovo što se dešava u Gazi je pobjeda za našu stvar, i prve dobre vijesti za ostvarenje našeg povratka. Danas nije dan odlaska, nego dan povratka. Ko je od vas otišao neka se vrati u svoj porušeni dom i živi na njegovim ruševinama. Ko se od vas boji i pobjegne, neka se vrati ispunjen hrabrošću i pouzdanjem u Boga i Njegovu pravdu. Nemojte odlaziti. Ako odete, vaš povratak će biti nemoguć, ali odlazak i nestanak vaših domova, znači njihov skori povratak.”

Poslao je poruku kršćanima u Pojasu Gaze, rekavši: “Zajedno u smrti živimo, zajedno u ratu umiremo. Ako umremo, neka to bude u ime Boga i za Palestinu.”

Zatim je dodao: “Zapamtite da ste vi sastavni dio vašeg velikog i časnog naroda, u miru ili ratu, u smrti ili u životu. Vi ste sastavni dio otpora i postojanosti pred olujama cionističkog varvarstva poraženog pred vašom arapskom vojskom.”

On je također poslao poruku kritike međunarodnoj zajednici i organizacijama za ljudska prava, rekavši: “O svijete koji se pozivaš na ljudska prava, Izrael ruši kuće na nevine ljude. Stotine djece, žena i staraca se kolju po vojnom naređenju. To znate, čujete i gledate. Zašto ćutite? Vaše ćutanje znači vaše učešće u zločinu. Morate zaustaviti ova luda cionistička čudovišta.”(balkans.aljazeera.net)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button