Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Osvrt organizatora na današnje mirne proteste građana u Nedžarićima

Osvrt organizatora na današnje mirne proteste građana u Nedžarićima

Blizu tri hiljade okupljenih građana Sarajeva danas su nedaleko od raskrsnice u sarajevskom naselju Nedžarići, mirnim i dostojanstvenim okupljanjem, položili ispit građanske svijesti, najoštrije osudivši puštanje na slobodu krivca za saobraćajnu nesreću, u kojoj je tragično preminula naša sugrađanka Hava Šljivić Dovadžija.

Masovno protestno okupljanje iskorišteno je da se bh. javnost podsjeti na ranije žrtve bahatosti i divljačkog ponašanja, omogući potpisivanje peticije s ciljem ukazivanja na lošu saobraćajnu i opću sigurnosnu situaciju, te da se u tom smislu upute jasni zahtjevi policijskim i pravosudnim organima.  

Nadležne institucije od kojih se očekuje da hitno pritvore krivca, utvrde njegovu odgovornost i najoštrije ga kazne te objelodane cijeli slučaj, ne bi smjele krivo protumačiti dostojanstvo i suzdržanost učesnika današnjih protesta. Naprotiv, opredjeljenje da u izražavanju svog nezadovoljstva sačuvamo prisebnost, biće najuvjerljiviji argument našeg nastojanja da predočene zahtjeve ostvarimo, te istrajemo u pravnoj borbi. U tu svrhu, javnosti će uskoro biti predstavljena Fondacija ”Hava Šljivić Dovadžija”.

Peticiju ”Zaustavimo teror nad građanima Sarajeva, pravda za Havu i druge”, danas je potpisalo skoro dvije i po hiljade ljudi, a potpisi će se na ulicama Sarajeva prikupljati i narednih dana.

Zahvaljujemo se motociklistima sarajevskih bajkerskih klubova, ali i svim dobronamjernim građanima Bosne i Hercegovine koji s nama dijele zabrinutost zbog obezvrjeđivanja ljudskog života i pomanjkanja opštih vrijednosti.

 

Sila nikada neće pobijediti!

{youtube}6seWiuaQslQ{/youtube}

 

{youtube}N8h8JlbZvqE{/youtube}

Organizator

 

ZAUSTAVIMO TEROR NAD GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE! PRAVDA ZA HAVU I DRUGE!

U ponedjeljak 01.aprila oko 21:30 na raskrsnici u Nedžarićima smrtno je stradala dvadesetsedmogodišnja pješakinja Hava Šljivić Dovadžija, koju je udario automobil za čijim upravljačem se nalazio dvadesetpetogodišnji Semir Rastoder, prethodno prošavši kroz crveno svjetlo pri velikoj brzini. Cijeli događaj zabilježila je nadzorna kamera. Naša sugrađanka preminula je na mjestu događaja, a dva dana poslije, u toku priprema njenog ukopa i dženaze, nesavjesni vozač koji je nečovječnim i bahatim ponašanjem prouzrokovao njenu smrt, pušten je na slobodu. Iza uspješne i obrazovane mlade majke ostao je muž, četverogodišnja kćerkica i četveromjesečna beba.

Ovaj beskrajno tragičan i tužan događaj na ulice Sarajeva izveo je ožalošćene i ljute građane, ogorčene neradom policijskih organa i tužilaštva. Oslobađanje teškog prestupnika predstavlja izrugivanje vladavini prava i zakona, a prije svega porodicama onih koji su na ulicama bh. gradova izgubili svoje živote.

Ovim okupljanjem, građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine kategorično traže pravdu za žrtve i njihove porodice, a sankcije onima koji ubijaju naše sugrađane i svakodnevno ugrožavaju naše živote. Odlučni smo u namjeri da nikada ne zaboravimo Denisa Mrnjavca, Magdija Dizdarevića, Amara Mistrića, Havu Šljivić Dovadžiju, i sve druge koji društvenu nebrigu i nerad nadležnih institucija, nažalost nisu preživjeli!

Stoga, mi građani Sarajeva, na Dan Grada Sarajeva od nadležnih institucija vlasti i onih koji provode zakon na svim nivoima tražimo slijedeće:

1.    Da se odmah odredi pritvor izvršitelju Semiru Rastoderu, a nakon što se dokaže njegova odgovornost, bude izrečena najstrožija sankcija, bez bilo kakvih olakšavajućih okolnosti;

2.    Da se protiv postupajućeg tužioca hitno pokrene disciplinski postupak pred Uredom disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH;

3.    Da organi pravosuđa, policija, tužilaštvo i sudstvo svoj posao počnu raditi profesionalno i pravovremeno, da vrše svoje ovlasti i doprinose poboljšanju sigurnosti saobraćaja, da saobraćajne prestupnike sa smrtnom posljedicom pritvore, hitno procesuiraju i najoštrije kazne

4.    Da se poveća broj policijskih službenika na terenu, uvede video nadzor u policijskim vozilima, i na svim frekventnim raskrsnicama, a da se u zoni pješačkih prijelaza u blizini škola i obdaništa osiguraju ”ležeći policajci”.;

5.    Da se izvrše izmjene propisa o osiguranju od autoodgovornosti, na način da se ukine popust na osiguranje višestrukim počiniocima saobraćajnih prekršaja;

Ovo je naš protest protiv obezvrijeđivanja ljudskog života i prava, protiv nepravedno pošteđenih i zaštićenih, onih koji svakodnevno siju strah i ubijaju naše sugrađane. Naš dostojanstven skup, neka bude i naš najveći argument i jasno obećanje, da nećemo odustati dok pomaci u smislu izrečenih zahtjeva ne budu očigledni. U ovom gradu, zlo neće imati posljednju riječ!

 

Građani Sarajeva, rodbina i prijatelji porodice Dovadžija

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top