Islamske temeU Fokusu

Osam smjernica za uspješno traženje noći Kadr

Trebamo biti svjesni da, iako ne možemo definitivno znati da li smo uspješno pronašli noć kadr ili ne, pravi uspjeh je u samom traženju. Mi molimo Allaha za taj uspjeh u ovom ramazanu i u mnogim drugim koji dolaze!

Allah, Uzvišeni, kaže u Kur’anu: „Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” Kur’an: 97: 3-5
Kako možemo sebi priuštiti da je propustitimo? Ko može reći da će doživjeti sljedeći ramazan?
Postoji izreka da osoba koja ne planira, planira neuspjeh. Trebate uzeti u obzir nekoliko sljedećih savjeta:

1. Budite u i’tikafu: Najbolji način za pronalaženje ove blagoslovljene noći jeste ostati u i’tikafu, što i muškarci i žene mogu raditi. Ako za nekoga nije moguće ostati u I’tikafu cijelih 10 dana i noći, onda treba pokušati ostati u I’tikafu onoliko dana i noći koliko može.

2. Pojačano klanjanje i dove svih posljednjih 10 noći: Pokušajte maksimalno iskoristiti ovih 10 noći jer je to najbolji način da steknete nezamislive i nerazumljive nagrade noći kadr. Svako dobro djelo od akšama do sabaha u noći kadr je nagrađeno sa minimalno barem 83 godine rađenja tog dobrog djela. Subhanallah, to je više nego što će većina nas živjeti!

3. Udjeljujte milostinju: svako dobro djelo, tokom noći Kadr, je nagrađeno kao da ste to dobro djelo učinili više od 83 godine. Sami izračunajte vrijednost vaše sadake za ovu noć.

4. Jedite laganu hranu: Pošto ćete biti budni sve do sabaha, više ćete jesti, te će vam biti teže da ostanete budni i bićete manje produktivni!

5. Hidratizirajte se: Imajte vodu sa sobom u svakom trenutku. To će vam pomoći da ostanete produktivniji, da osjetite energiju i da se osvježavate i imate jasniji um.

6. Kompletirajte sve svoje zadatke na vrijeme: Na taj način, imaćete više vremena da se posvetite Allahu, bez ometanja od strane svjetovnih poslova.

7. Budite uzorni: Poslanik (savs) je rekao: “Ništa neće biti teže na Sudnjem danu nego dobri maniri. Allah mrzi onog koji govori ružno ili vulgarno” [ Tirmizi ]. Dakle, moramo težiti tome da budemo što boljeg karaktera tokom tih blagoslovljenih noći i da nastavimo to činiti i ostatak godine. Ne smijemo se raspravljati, zaklinjati, ogovarati, klevetati ili širiti tračeve.

8. Napravite životne odluke: Trebamo napraviti potrebne promjene kako bi se poboljšali kao muslimani, a nema boljeg vremena za donošenje takvih odluka od ovih blagoslovljenih 10 noći u kojoj možemo promijeniti naše živote zauvijek.

Autor: Farrukh Paasha
Izvor: ProductiveMuslim
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button