Dijaspora

Organizovan besplatan prijevoz iz dijaspore za glasanje na predstojećim izborima

Centar za dijasporu "Mreža" će, za one koji se nisu registrovali za predstojeće Opće izbore, organizovati prijevoz iz brojnih gradova Evropske unije do redovnog glasačkog mjesta u domovini na kojem se ostvaruje biračko pravo.

Kako su kazali iz “Mreže”, u narednom periodu će objaviti gradove iz kojih će ići organizovan prijevoz, te kontakt podatke za prijavu.

– Centar za dijasporu “Mreža”, udruženje specijalizirano za unapređenje odnosa između dijaspore i Bosne i Hercegovine će uz pomoć naših privrednika, džemata i udruženja u dijaspori organizirati besplatni prijevoz za one građene koji se nisu uspjeli registrirati za Opće izbore – naveo je Adis Tanović, direktor Centra za dijasporu “Mreža”.

Prije samog raspisivanja Općih izbora Centar za dijasporu “Mreža” je organizovala preko 50 skupova sa ciljem da animira dijasporu za registraciju, a nakon raspisivanja izbora, organizovani su skupovi na kojima su se prisutni ujedno i registrovali za izbore.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za opće izbore 2022. godine. Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 69.979 birača.

Centralna izborna komisija počela je sa slanjem glasačkih listića. Oni koji su se registrovali, u narednom periodu će na kućne adrese dobiti glasački materijal sa upustvom za glasanje.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 2. oktobar. (Preporod.info)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button