Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Oprez roditelji pri izboru dadilje za vaše dijete!

Oprez roditelji pri izboru dadilje za vaše dijete!

Traže ih obično zaposleni roditelji, na par sati čuvanja, ili u  osmočasovnom  periodu, a nekad i duže. S obzirom da smo država u kojoj obiluje broj nezaposlenih, dešava se da u komentarima tog istog oglasa bude i po stotinu prijedloga za dadilju.

Pišem ovaj tekst svim roditeljima, koji žele da za svoje dijete izaberu najbolju, najprovjereniju i najpovjereniju dadilju, jer ipak to je osoba kojoj ostavljamo svoje dijete, a ne kućnog ljubimca.

Kad pozovete potencijalnu dadilju na razgovor,  imajte sljedeće na umu:

  1. Da je preporučena od bliskih prijatelja ili rodbine. Ipak, van svake pameti bi bilo totalnog neznanca pustiti u kuću, i prepustiti mu dijete na čuvanje.
  2. Da zna i razumije djetetove potrebe, kao i aktivnosti koje bi sprovodila sa djetetom. Najbolje bi bilo zaposliti obrazovanu osobu, pedagoškog ili društvenog smjera, ili eventualno nekog ko je već „prošao“ iskustvo odgajanja. Zapamtite da osoba koja provodi vrijeme sa vašim djetetom, nije tu samo da ga nahrani, presvuče, spremi za krevet, nego mu i prenosi odgojne vrijednosti. Sve što ona govori i radi, dijete upija i procesuira.
  3. Jako važna stvar, koju većina roditelja ne čini, ili jako malo njih, je da traže potvrdu liječnika opće prakse o psiho-fizičkoj sposobnosti za rad sa djecom. Ovu povrdu posebno treba tražiti, ukoliko zapošljavamo totalno nepoznatu osobu, ili koju nam nisu preporučili naši bližnji. Svjedoci smo raznih videa na internetu, koji obiluju nasilnim sadržajima i postupcima dadilja prema djeci, te upravo iz ovog razloga, moramo tačno znati koga to puštamo da nam čuva djecu.
  4. Poseban savjet roditeljima, koji traže dadilju za bebu. Beba i dijete od tri i više godina, imaju drastično različite potrebe, te stoga imajte na umu s kakvim iskustvom zapošljavate dadilju za vašu bebu. Da li ta osoba zaista zna da presvuče i okupa bebu, da je nahrani, da prepozna grčeve i intervenira u tom trenutku? Da li zna kako se ponašati kad beba bljucne ili povrati, kad se zagrcne, zacijeni, dobije iznenada temperaturu, proliv, osip itd.? Prije nego zaposlite neku divnu tetu koja vas je privukla svojim ljubaznim govorom, ili studenticu koja treba bilo kakav posao, provjerite kako bi se ponašali u ovakvim situacijama.
  5. I na kraju, kad vaša dadilja prođe sve kriterijume, tražite potvrdu o krivičnom nekažnjavanju koju izdaje MUP. Ipak, svaka škola pri zaposlenju traži ovu potvrdu od svog kandidata, pa zašto onda ne tražiti tako važan dokument i od dadilje, jer napominjem, u pitanju je sigurnost vašeg djeteta.

Ovi kriterijumi za odabir dadilje, se posebno odnose na roditelje koji žive u većim gradovima, te im je problem naći i odabrati osobu za čuvanje djeteta. Neka se vaše upoznavanje dadilje ne svede samo na jedan razgovor. Možete je pozvati na ručak i upoznati sa djetetom i njegovim navikama i potrebama. Ipak, smatram da  djeca najbolje ocijene osobe kojima mogu vjerovati. Izbor dadilje ne prepuštajte slučaju, jer sreća i zadovoljstvo vašeg djeteta nije stvar slučaja, već ozbiljan zadatak , cilj i svrha odgoja.

Za Akos.ba piše: Sedina Muhedin

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top