Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Općina Novi Grad i BBI zajedno u podršci privredi

Općina Novi Grad i BBI zajedno u podršci privredi

bbi novi grad

Kreditna linija Općine Novi Grad Sarajevo i BBI Banke

Općina Novi Grad Sarajevo već šest godina provodi stratešku mjeru „Podsticaj privrednim subjektima putem regresiranja dijela kamatne stope“ s ciljem održavanja tekuće likvidnosti firmi, proširenja kapaciteta i jačanje konkurentosti istih, održavanje postojeće stope zaposlenosti i otvaranja novih radnih mjesta.  Mjera se provodi u saradnji sa komercijalnim bankama odabranim putem Javnih poziva, a koje ponude najpovoljnije uslove za krajnje korisnike.

Novi Grad Sarajevo i BBI Banka

Tako, u cilju pomoći privredi po pitanju zapošljavanja i očuvanja radnih mjesta, kroz ponudu veoma povoljnih finansijskih sredstava za privredna preduzeća kao i za početnike u biznisu, pomoćnik načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Novi Grad Sarajevo Džemaludin Kahrović i član Uprave BBI banke Emir Čehajić potpisali su dva ugovora, na osnovu kojih će privrednicima sa područja te općine biti omogućeno finansiranje biznisa i bez kamate. Radi se o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci, uz subvenciju Kantona, dobiju finansiranja po stopi od nula posto.

Kontaktirali smo pomoćnika općinskog načelnika Džemaludina Kahrovića koji nam je ponudio sljedeće podatke. BBI banka je u ove svrhe obezbjedila 12.100.000 KM dok je Općina osigurala 350.000 KM za subvencioniranje profitne stope. Početnicima u biznisu BBI banka stavila je na raspolaganje 750. 000  KM dok je Općina osigurala do 50.000 KM za subvencioniranje profitne stope. Kroz ovu ponudu BBI će ponuditi kratkoročna, srednjoročna i dugoročna sredstva u raznim iznosima zavisno od tipa finansiranja. Općina privrednicima sufinansira četiri posto profitne stope, tako da je ove godine po prvi put profitna stopa za privredna društva i samostalne poduzetnice nula posto, a za početnike u biznisu 0,5 posto.

BBI banka je 08. 08. 2018. godine objavila javni poziv za privrednike, koji imaju sjedište, poslovnicu ili su u procesu preregistracije sjedišta poslovanja na teritoriji općine Novi Grad Sarajevo, da apliciraju za kreditna sredstva. Javi poziv je otvoren do utroška sredstava. Mjera „Podsticaj START UP firmama putem regresiranja dijela kamatne stope uz mogućnost korištenja Kreditno-garantnog fonda“ predstvalja kvaliltetnu nadopunu predhodne mjere i provodi se već 3. godine s ciljem pružanja podrške početnicima u biznisu kako bi lakše došli do potrebnih izvora finansiranja svojih poslovnih ideja, odnosno novoregistrovanim biznisima, osnovanim unazad godinu dana, kako bi olakšala početak poslovanja.

Također, iz Općine poručuju da se za podsticaj START-UP kompanijama mogu prijaviti novoregistrovani samostalni poduzetnik ili privredno društvo, osnovano unazad godinu danas sa sjedištem na općini Novi Grad, kao i fizička osoba koja ima prebivalište na teritoriji ove općine, a koja želi pokrenuti vlastiti biznis ili je u procesu registracije firme i koja treba dostaviti referentan biznis plan.

Početnici u biznisu mogu aplicirati za sredstva u iznosu do 20.000 KM s rokom otplate do 5 godina, pri čemu Općina subvencionira dio kamatne stope u iznosu od 4 %. Na taj način subvencionirana kamatna stopa za START UP-e iznosi svega 0,5 %. Pored povoljne profitne stope početnicima je na raspolaganju i Kreditno-garanti fond koji služi kao obezbjeđenje za dio preuzetog kreditnog rizika.  U periodu decembar 2013. godine – oktobar 2018. godine, na ovaj način je plasirano više od 34 miliona KM putem 136 finansiranja, koja su uticala na generisanje 842 novih radnih mjesta i očuvanje 7.183 postojećih.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top