Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Ostale aktivnosti > Održano druženje članica AKOS-a i Svitanja

Održano druženje članica AKOS-a i Svitanja

U nedjelju, 10. aprila 2016. godine u prostorijama Udruženja Svitanje upriličeno je jednodnevno druženje za članice AKOS-a i Svitanja.

Cilj druženja bio je međusobno zbližavanje, bolje upoznavanje kao i dogovaranje oko budućih projekata.
Glavna tema ovog susreta bila je ”Savladajmo javni nastup”.

Na nekoliko radionica i predavanja koja su pripremile članice, govorilo se o tome kako biti dobar govornik, kako ispoštovati publiku, kako steći samopouzdanje, te kako izgraditi naš osobni stav.

Članice su došle do zaključka kako je za ženu muslimanku iznimno bitno da bude dobra govornica, da ima samopouzdanja i da se argumentovano bori za svoja prava.

Učesnice su prošle kroz više praktičnih radionica i vježbi kroz koje su uvidjele šta je to što ih koči te kako tu barijeru proći i postati dobra govornica.

Nakon kratkog obraćanje Amine Lile o važnosti javnog nastupa i bitnosti teme predavanja su održale:

1. Vildana Žigonja koja je govorila o važnosti javnog nastupa za ženu muslimanku te o bitnosti posjedovanja samopouzdanja i to sve kroz praktičnu radionicu.

2. Melisa Žigonja – Peljto čije se predavanje odnosilo na neverbalnu komunikaciju, odnosno govor tijela, o važnosti naših pokreta prilikom javnog govora, šta zapravo govore naši pokreti publici, kako se riješiti nepotrebnog straha, bitnosti uvježbavanja govora jer „veliki govornici se ne rađaju već to postaju dovoljnom vježbom“.

Uspješno je sprovedena radionica i praktični dio (Trips and Triks) sa Zehrom Adilović. Svaka učesnica pojedinačno je izlazila i vježbala javni nastup kroz zanimljivu radionicu, odnosno imitaciju jednog razgovora za posao, a cilj je bio da vidi svoju sposobnost, kako na najbolji mogući način predstaviti sebe kao ličnost koja će doprinjeti društvu, kako odgovoriti na sva provokativna pitanja a pri tom imati svoj vlastiti stav.

Ova predavanja i radionice su jako pomogle svim članicama koje su na kraju svega bile jako zadovoljne i što je najbitnije sretne postignutim rezultatom, te ponukane da još više rade na sebi, na izgradnji samopouzdanja i rušenju ostalih barijera koje ih eventualno sprječavaju da jasno izraze svoj stav.

Tokom druženja je priređen je i ”Mini Bazar” gdje su članice međusobno prodavale neke svoje očuvane stvari za simboličnu cijenu a sav novac prikupljen na ovom bazaru namjenjen je za liječenje jednog bolesnog dječaka.

Nakon svega rađena je i anketa kako bi učesnice ocijenile cjelokupnu organizaciju i napisale svoje utiske s ciljem organizovanja još uspješnijih narednih druženja.

Ovakva vrsta druženja će se nastaviti održavati i u budućnosti, kako bi se na taj način člaice međusobno bolje upoznale, ostvarile kontakte i radile na osmišljavanju i realizaciji zajedničkih planova.

Priredila: Selma Tutić-Alagić
Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top