Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Islamska zajednica i Savez bošnjačkih NVO: Održan seminar na temu medijske pismenosti

Islamska zajednica i Savez bošnjačkih NVO: Održan seminar na temu medijske pismenosti

medijska pismenost1

U organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice, Odjela za saradnju sa NVO i Saveza bošnjačkih NVO, organizovan je seminar za predstavnike organizacija članica Saveza bošnjačkih NVO u Bosni i Hercegovini, a na temu medijske pismenosti.

Predstavnici Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS, i predstavnici udruženja Svitanje su također prisustvovali navedenom seminaru.

Centralna tema medijske pismenosti jeste ovladavanje kritičkim i kreativnim vještinama, odnosno znanjima koja pomažu da se povežu složene ideje, da se stalno postavljaju pitanja, prepoznaju pravi odgovori, identifikuju zablude što je u temeljima intelektualnih sloboda. Značaj medijske pismenosti ponajprije se ogleda u utjecaju medija na glavne demokratske procese. Za demokratsko učešće građana potrebne su vještine kritičkog mišljenja i samoizražavanja, stoga će medijski pismeni, dobro obaviješteni građani donositi samostalne odluke o demokratskom izbornom procesu. Današnji mediji utječu na oblikovanje mišljenja, uvjerenja i stajališta. Bez obzira na razlike u stepenu utjecaja medija, svi istraživači se slažu da mediji utječu na društvo. Shvatanjem tih utjecaja medijska pismenost nas spriječava da postanemo zavisni od medija.

medijska pismenost

Prvi predavač na seminaru bio je Ismet Bećar, novinar i urednik radija Bir, koji je govorio na temu ‘Muslimani i medijska kultura’, te se Bećar osvrnuo na utjecaj medija, koji nerijetko izazivaju ograničene percepcije dešavanja. Istaknuo je kako je nužno da muslimani pobijede strah od medija, kako bi izbjegli medijsku agresiju. Bećar je kao temelj kvalitetnog novinarskog djelovanja postavio kur'ansku poruku da Allah ne voli da se o zlu govori, ukazujući na dvije veoma važne činjenice, da je Kur'an informator, te da  novinari smjernice svog djelovanja mogu pronaći u Objavi.

Na temu ‘Građani kao korektori medijskog izvještavanja’ govorio je Muhamed Jusić, teolog i analitičar, koji je učesnike seminara upoznao da nadležnostima Regulatorne agencije za komunikaciju i Vijeća za štampu, a kroz praktične primjere je prisutne upoznao sa procesom ulaganja žalbi RAK-u i Vijeću za štampu. Jusić je podsjetio da promjene kreću od građana, pojedinaca.

Za kraj, prisutnima se obratila Medina Mehmedović-Mulalić, stručna saradnica u Upravi za vanjske poslove i dijasporu koja je kroz razgovor sa učesnicima sumirala kazano, te je izložila nekoliko konkretnih prijedloga, koji bi mogli doprinijeti poboljšanju i širenju opusa djelovanja u organizacijama članicama Saveza bošnjačkih organizacija u Bosni i Hercegovini, a samim time i napretku društva i zajednice.

Seminar na temu medijske pismenosti se može okarakterisati kao veoma uspješan projekat, čiji će rezultati zasigurno rezultirati pozitivnim promjenama.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top