Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Održan Marš mira za Srebrenicu u njemačkom gradu Offenbach

Održan Marš mira za Srebrenicu u njemačkom gradu Offenbach

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u njemačkom Offenbachu je u subotu, u organizaciji Firdeus najmlađeg bošnjačkog džemata u pokrajini Hessen, održan Marš mira, koji su podržali gradske vlasti i građani Offenbacha.

U džematu Firdeus Offenbach prije početka Marša Mira klanjanja dženaza u odsustvu za 175 novih identifikovanih žrtava genocida.

U prvom, historijskom Maršu mira u Offenbachu, učestvovali su između ostalih i gradonačelnik Offenbacha Peter Schneider, zatim konzul BiH u Frankfurtu Admir Atović, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Edin Atlagić,  imam Zehrudin ef. Junuzović, imam džemata Firdeus, Emir Ljajić, aktivist Islamskog centra IIS iz Mainza, te brojni Bošnjaci, Turci, Albanci i Nijemci iz okruga Frankfurt, Hanau, Wiesbaden, Mainz, Darmstadt …

 

Učesnici su pješačili pet kilometara te istakli transparente ukazujući na genocid i užasne zločine koji su se desili u našoj zemlji. Policija je osiguravala kolonu, a saobraćaj je bio blokiran na čitavoj dionici Marša. Duga kolona učesnika Marša mira je bila opomena svima sugrađanima i javnosti na tragična dešavanja u julu 1995 godine. Interes javnosti za ovogodišnji Marš mira, probudila je činjenica da se prvi put organizira u pokrajini Hessen, ali i činjenica da su ga najavljivali brojni njemački printani mediji i portali, kao npr Frankfurter Rundschau.

I gradske vlasti i organizatori zadovoljni projektom

Završni skup je, uz prigodan program, održan ispred Općine Offenbach na Aliceplatzu. Tu su se učesnicima Marša obratili gradonačelnik Offenbacha Schneider, konzul Atović, imam džemata Firdeus Zehrudin Junuzović, kao i prdsjednik ovog najmlađeg džemata u pokrajini Hessen.  Naveli su kako genocid u Srebrenici ne smije biti zaboravljen, te istakli da su u vrijeme trajanja dženaze u Potočarima za 175 žrtava genocida, u Beogradu veličani zločinci koji su odgovorni za ovaj genocid.

Ovaj veličanstveni skup je uljepšao nastup hora „Firdeus“ predvođen muallimom Damirom-Ćatić-Junuzović, koji je izveo tri ilahije o Srebrenici.

Na skupu je istaknut i poziv vlastima u BiH da hitno izglasaju zakon o kažnjavanju negiranja genocida, kao i da se hitno procesuiraju odgovorni za genocid.

 

 

Pohvale grada oragnizatoru Marša mira u Offebachu

Nakon završenog okupljanja prestavnici grada i policije Offenbacha su pohvalili besprjekornu organizaciju i miran I dostojanstven protesni skup Bošnjaka u ovom Organizacioni Odbor u sastavu: Zehrudin ef. Junuzovic, Kemal Džomba, Adis Mujakic, Izedin Lulic, Ibrahim Kujrakovic, Azmir Amid, Edis Mašic, Tarik Omerbašić, Medin Džigal, Nermin Bukvić, Atko Selimović, Ferid Čehadarević i Aida Smailhodžić, su zadovoljni ostvarneim osnovnim ciljem, a to je apel, prije svih Bošnjacima, a zatim i drugim narodima da nikad ne zaborave genocid i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i nada da se nikada nikome nešto slično ne desi.

Sekretar džemata Firdeus Kemal Džomba u ukupnoj organizaciji  je bio između ostalog i moderator programa. On se prisutnoj masi Bošnjaka, Turaka i, Nijemaca i ostalih nacionalnosti obraćao i na tečnom njemačkom i na bosanskom jeziku.

Završnu riječ imao je h. Adis Mujakić koji je govorio o svom iskustvu sa Marša mira kojeg je više puta prolazio.

Marš mira je protekao mirno i dostojanstveno, bez ikakvih incidenata.

Važno je istaći da je glavni imam pokrajine Hessen Ishak ef. Alešević kao i većina džemata iz podržala ovaj projekat.

 

 

Riječi zahvale:

Džemat Firdeus srdačno zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj projekat uspije u regiji Hessen nakon 19. Godina od genocida. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali, osiguravali, medijski popratili ovogodišnji Marš mira, a posebnu zahvalu upućujemo predsjedniku IGBD-a  mr. Edinu Atlagiću na prisustvu i veoma zapaženom izlaganju. Zahvaljujemo se također konzulu BiH u Frankfurtu g. Admiru Atoviću koji se skupu na Alice platzu u Offenbachu obratio dirljivim govorom . Zapaženo izlaganje na njemačkom jeziu imao je i imam Islamskog Centra IIS u Maincu Emir Ljajić, kojem se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo. Gradonačelnik Offenbacha Peter Schneider je prisutne iznenadio i zadivio svojom skromnošću ali i izvanrednim poznavanjem ratnih dešavanja u BiH. Džemat mu se ovom prilikom zahvaljuje na učešću.

 

 

                                                                   Odbor džemata Firdeus Offenbach

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top