Književni kutakU Fokusu

Odlaziš nam, posebni mjeseče

Kao da si jučer došao, a tvoj odlazak se već približio. Željno smo iščekivali 11 mjeseci tvoj dolazak, posjetio si nas, a sada se spremaš da odeš. Hvala Milostivom Gospodaru koji nam te podario, predivni mjeseče.

 Kako se primiče kraj ramazana, on nam već počinje nedostajati. Pitamo se da li smo mogli više dobrih djela učiniti, da li smo se mogli više potruditi. Ramazan je predivni gost koji nosi mnogo poklona, ko ga je lijepo ugostio, vrijedne je poklone zaslužio. On se sad sprema da ode, možda će neko ovog gosta ugostiti posljednji put baš ove godine, jer i ljudi su gosti, kojima se svakim novim danom približava odlazak sa ovog dunjaluka.

Dok ispraćamo ovog dragog gosta, trebamo da se sjetimo da nam ga je Allah podario, iako ramazan završava i odlazi, veza s našim Gospodarom ne završava, On ostaje i kad sve drugo prođe. On će i dalje čekati naše pokajanje, čut će naše dove, i dalje će čuti naše molbe, naše želje, On  će biti uz nas.  Vrata prema Njemu će i dalje biti otvorena danju i noću. Moći ćemo da se jadamo našem Gospodaru, moći ćemo mu i dalje govoriti o svojim željama i problemima. Vrata oprosta će i dalje biti otvorena kada se budemo iskreno kajali za svoje grijehe. Ne zaboravimo da je naš Gospodar uvijek tu, da nas uvijek vidi, čuje, da čeka na naše pokajanje i da meleki zapisuju svako naše djelo koje učinimo i to će tako trajati sve dok naše srce kuca, sve dok smo živi.

Ramazan je prelijepa prilika koju trebamo iskoristiti, ali isto tako lijepe navike koje smo stekli tokom ramazana trebamo njegovati i u drugim mjesecima. Neka nam dani i nakon ramazana budu ukrašeni namazima, dovama, zikrom, učenjem Kur’ana, lijepim govorom i ostalim dobrim djelima, koje smo radili tokom ramazana.. Molim Allaha da primi naš post, naše ibadete i sva dobra djela, da nam se smiluje i oprosti nam naše grijehe.

Molim Ga da nas poživi da dočekamo još mnogo ramazana u pokornosti Njemu. Amin.

Za Akos.ba piše: Džejlana Samardžić

Povezani članci

Back to top button