Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Odlazak velikana islamske misli: Na Ahiret preselio šejh Muhamed Kutb

Odlazak velikana islamske misli: Na Ahiret preselio šejh Muhamed Kutb

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Danas je (petak, 04.april, 2014. godine) u Kliničkom centru nacionalne bolnice u Džidi, na Ahiret preselio znameniti islamski mislilac šejh Muhamed Kutb.

Šejh Muhamed Kutb autor je mnogobrojnih knjiga i predavanja iz oblasti da’we – islamskog misionarstva, kao i zapaženih studija o zapadnim aspiracijama i planovima u vezi islamskog svijeta.

Dženaza šejhu Muhamedu Kutbu klanjat će se u subotu, 05. aprila, 2014., u Džidi.

Vijest o njegovoj smrti u trenu je preplavila društvene mreže i izazvala je neopisivu tugu u širokim muslimanskim krugovima.

Allaha molimo da se smiluje šejhu Kutbu, da mu oprosti grijehe, da njegov kabur ispuni svijetlom i srećom, te da mu dunjalučku privremenu kuću zamijeni boljom kućom u vječnosti, na Ahiretu.

Šejh Muhamed Kutb rođen je 26. aprila, 1919. godine u selu Mosha u oblasti Asjut u Gornjem Egiptu. Njegov otac Ibrahim bio je zemljoradnik, a majka Fatima Usman potjeće iz ugledne arapske porodice koja je gajila izuzetnu ljubav prema nauci. Stoga nije čudo što je svoja dva sina, Seida i Muhameda, poslala na školovanje u Kairo.

U glavnom gradu Egipta, Muhamed Kutb započeo je svoje naukovanje. Nakon završetka osnovne i srednje škole, upisao se na Univerzitet u Kairu, na odsjek engleskog jezika i književnosti, na kojem je diplomirao 1940. godine. Studij je nastavio na Institutu za visoko obrazovanje gdje je diplomirao na odsjeku za pedagogiju i psihologiju.

Šejh Muhamed Kutb smatra se idejnim i stvarnim simbolom savremenog islamskog pokreta. On je autor važnih djela koja predstavljaju utemeljenje savremene islamske misli čije je ishodište islamska spoznaja, koja se razlikuje od zapadne teorije spoznaje. Šejh Muhamed Kutb je u mnogim svojim djelima povezivao ideju, prevashodno ideju islama ili islamske misli, sa stvarnošću, sa realnim životom, pokušavajući tu stvarnost interpretirati iz perspektive islama.

Profesor Muhamed Kutb većinu svoga života proveo je kao predavač, mentor i pisac. Bio je poznat po svojoj produktivnosti i bogatoj pisanoj zaostavštini.

Napisao je više od trideset kapitalnih djela od kojih su najpoznatija:

”Džahiljjet el-karn el-‘išrin” – ”Džahilijjet dvadesetog stoljeća”; ”El-vakiuna el-mu’asir” – ”Savremena stvarnost”; ”Kejfe nektub tarih el-islami” – ”Kako pisati islamsku povijest”; ”La ilahe illallah – akida ve šeri’a ve menhedž hajat” – ”La ilahe illallah – doktrina, zakon i životni program”; ”El-almanijjun vel-islam” – ”Laicisti i islam”; ”Šubuhat havle-l-islam” – ”Sumnje u vezi islama”.

Osim spomenutih napisao je i sljedeća djela:

– ”Dirasat fi nefs el-insanijje” – ”Studije o ljudskoj duši”

– ”El-tetavvur ves-sebat fi hajat el-bešerijje” – Napredak i stabilnost u ljudskom životu”

– ”Menhedž et-terbijje el-islamijje” – ”Odgojni diskurs u islamu”

– ”El-insan bejnel-madijjeti vel-islam” – ”Čovjek između materijalizma i islama”

– ”Dirasat el-Kur’anijje” – ”Studije o Ku’ranu”

– ”Durus min mihneti Busna vel Herzeg” – ”Pouke iz Bosanskohercegovačke nesreće” (Pouke iz Bosne preveo mr. Mustafa Prljača) i mnoge druge.

 

saff.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top