Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Obmana je prava riječ za današnji svijet

Obmana je prava riječ za današnji svijet

Svijet je zaboravio čije su riznice najbogatije i ko najbolje dariva. Svijet živi u iluziji, svojim očima ne vide, iako slijepi nisu, svome znanju ne vjeruju iako znamenje opažaju.

Sve, velika većina je u toj igri, ko će bolje obmanuti da bi postigao neku dobit, materijalnu ili nematerijalnu (priznanje neke „važne“ osobe ili stekao izglede za neku „važnu“ poziciju/funkciju).

U arapskom svijetu Antikrist se naziva Dedždžal, što ima značenje veliki obmanjivač, smutljivac. Mnogi mu danas utabavju/trasiraju put.

Svijet je zaokupljen trgovinom, veliki dio Planete je postao pijaca. Dovoljno bi bilo reći, a svima je već danas taj izraz poznat, „vjerski turizam“, a i to je trgovina. I sveto, duhovno ima svoju cijenu. Pa i poklon, hedija se haman ne daje badava. Zašto bi inače Venezuela odbila konvoj humanitarne pomoći SAD-a, zašto Brazil odbija pomoć za gašenje vatre Amazona, šta naša domovina svojom čašću plaća, zar mislite da oni koji nas predvode nisu u stanju očuvati obraz Sarajeva, cijele domovine?

„Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.“ Alija I. je, Allah mu se smilovao, imao oštar srčani vid, on je za svog života gledao ono što je danas pred našim očima pa mi ipak to ne vidimo, srca su helać.

Riječ čovjek, insan, počinje da se preinačava u potrošač, konzument, član, pacijent i druge trgovačke nazive. Malo šta još nije na prodaju i malo čime se još ne kalkuliše i manipuliše.

Poslanik a.s. je rekao: „Čovjek govori: ‘Moj imetak, moj imetak!’ A od imetka mu pripada samo ono što pojede, obuče i podere, ili podijeli i proslijedi. Sve što je mimo toga, on će kad ode, drugome ostaviti.“

Dnašnji insan, toliko je obmanut da ne vidi čelične okove na svome stomaku, vratu, rukama i nogama, povezane lancima koji dozvoljavaju kretanje svega nekoliko koraka. Toliko materijalnih nameta je na insana natovareno da jedva može sustići, to su ti okovi koji ne dozvoljavaju da se insan okrene onome što mu je danas izuzetno potrebno, da uspokoji dušu, da nađe smiraj i svrhu života. To je demokratija, zarađuj čovječe, a naći ćemo ti i gdje ćeš to potrošiti i prije no što zaradiš, i čovjek se ne buni, tako lahko to prihvati za razliku od izdvajanja jedinog Allahovog naređenja za izdvajanje iz imetka Zekata. A i sam Zekat nije obaveza onome koji nema određen iznos imetka, pa opet čovjek sebi razloge za neizdvajanje pojašnjava i odgađa. Allah dao da se vjernici okrenu Allahovu zakonu, Kur'anu, u kome nema mjesta špekulaciji i malverzaciji, čiji su propisi jasni i postojani bez mogućih izmjena i dopuna. Neka svako požuri Allahu teobom, jer Allah neke usmrti i prije njihove stvarne smrti, pa kada On zapečati srce čovjeku, ko će mu lijek dati?

Kada je u pitanju čovjekov život, svi kucaju na vrata Allahu, Bogu, dok čim ta opasnost prođe, svi su na vratima rizničara dunjalučkih. Allah to ljepše opisuje:

„On vam omogućava da kopnom i morem putujete. Pa kad ste u lađama i kad one uz blag povjetarac zaplove s putnicima, te se oni obraduju tome, naiđe silan vjetar i valovi navale na njih sa svih strana, i oni se uvjere da će nastradati, iskreno se mole Allahu: ‘Ako nas iz ovoga izbaviš, sigurno ćemo biti zahvalni!'“

„A kad ih On izbavi, oni odjednom bez ikakva osnova čine nered na Zemlji! O ljudi, nepravda koju činite da biste u životu na ovome svijetu uživali – samo vama šteti; nama ćete se poslije vratiti i Mi ćemo vas o onom što ste radili obavijestiti!“ (Junus, 22,23)

Svijet je zaboravio čije su riznice najbogatije i ko najbolje dariva. Svijet živi u iluziji, svojim očima ne vide, iako slijepi nisu, svome znanju ne vjeruju iako znamenje opažaju.

Za Akos.ba piše: Sedin Duranović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top